Filmfesztivál és melegfelvonulás orosz módra

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

oroszA szentpétervári filmfesztivál sem jöhetett létre és a Moszkvától 500 km-re fekvő Tambov nevű városban is nehézségekbe ütközik akár egy tüntetés engedélyeztetése is.

Az elmúlt három évben minden alkalommal meghiusúltak a moszkvai melegfelvonulások. Letartóztatások, bántalmazások érték a melegeket mindannyiszor és öt orosz fesztiválbetiltás ügye hever Strasbourgban az asztalon az Európai Emberjogi Bíróság döntésére várva.

Az első Szentpétervári filmfesztivál története

Mint arról korábban hírt adtunk LMBT filmfesztivált tartottak volna a városban. A rendezvényt megszervezték, tizennyolc filmet szereztek meg és öt rövidfilm blokkot állítottak össze. Olyan vendégeket vártak a fesztiválra mint például a Hedwig és a mérges csonkot valamint a Shortbust rendező nyíltan meleg John Cameron Mitchellt. Egy nappal az október 2-ai hivatalos megnyitó előtt derült ki, hogy a félelem valósággá vált. A szervezők attól tartottak, hogy a hivatalok az utolsó pillanatban mondvacsinált technikai okokkal megakadályozzák a fesztivál megrendezését. Gyakorlatilag a helyi tűzoltóság bezáratta a klubokat ahol vetítették volna a filmeket és az állami üzemeltetésű mozikra is sikerült nyomást gyakorolni annak érdekében, hogy elálljanak a rendezvény támogatásától.

Végül jónéhány filmet titkos helyeken zárt körben levetítettek és ezzel gyakorlatilag titokban lezajlott az első meleg filmfesztivál oroszországban, a szervezők pedig remélik, hogy jövőre talán nem tudják megakadályozni a rendezvényt.

Meleg tüntetés és felvonulás Tambovban

Homofóbiaellenes tüntetésre kapott engedélyt néhány aktivista Tambov város önkormányzatától. A helyi kormányzó melegellenes kijelentései ellen fognak tiltakozni. Oleg Betin májusban a következő kijelentéseket tette: -"Tolerancia? A pokolba vele. A buzikat fel kellene darabolni és darabjaikat szétszórni a szélben."

Bírósághoz szeretnének fordulni a meleg csoportok ezügyben de kérésüket formai okokra hivatkozva nemrég utasította el egy bíró.

Október 18-án tolerancia menetet szeretnének szervezni a városban az LMBt közösség jogainak és szabadságának elfogadása mellet Oroszországban. A városi hivatal fontolgatja a rendezvény engedélyezését. Amennyiben engedik a melegfelvonulást az fontos mérföldkő lehet Oroszországban a meleg szervezetek számára.

pinkvanilla.hu
Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook