Idén nem sütött a nap a svéd parádén - EuroPride 2008

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

EuroprideAz idei EuroPride parádé résztvevői ma zuhogó esőben vonultak Stockholm utcáin. A szervezők arra számítottak hogy az 50000-es résztvevői rekord megdől idén de a rossz idő miatt "csak" 45000-en mentek el.

Aki az elmúlt két hetet Stockholmban töltötte nemigen tudott megszökni az Europride elől. A kéthetes rendezvénysorozat idején volt tv csatorna ami csak A fiúk a klubból epizódjait sugározta és a tömegközlekedésben résztvevő autóbuszokat valamint a város épületeit is szivárványzászlókkal díszítették fel, a média pedig végtelen cikkeket közölt a melegek jogairól. Ebben a pillanatban, ha meleg vagy Svédországban többségben érezheted magad.

europride

Volt Eurovíziós este is csütörtökön ahol a dalfesztivál korábbi nyertesei, résztvevői szórakoztatták a nagyérdeműt, nem kis sikerrel. A nagy külföldi sztár ezen az estén természetesen Dana International volt. Az izraeli transzszexuális előadó 1998-ban nyertes dalával a Diva-val is szórakoztatta a közönséget.

 

 A Pride trailer-je

Ma az utcákon a parádé résztvevőin kívül 450000 néző is az utcákon volt ami nagyon szép szám. A szervezők le vannak nyűgözve attól, hogy ilyen sok ember vett részt a rendezvényen.

europride 2008Színes esernyőkkel teltek meg az utcák a parádé útvonala mentén és a nézelődők nyakukat nyújtogatva próbálták meglesni a szivárvány színű zászlókba burkolózott hangos zenével vonuló járműveket. Színpompás transzvesztiták, néhányan egy szál tangában és olyan csoportok mint a Dykes on Bikes, a Homoszexuális Orvosok Szervezete, a Meleg Rendőrök és a Büszke testvérek valamint a Homoszexuálisok Barátai nevű szervezet. A legtöbb svéd politikai párt, közel 80 különböző svéd vállalat és a Svéd luteránus Egyház valamint sokan mások is képviseltették magukat.

Idén Európában néhány meleg parádé tiltakozásba egynémelyik pedig - köztük a magyar is - erőszakba fulladt de a svéd rendőrség elmondása szerint egészen szombat estig semmiféle erőszakos cselekményről nem érkezett bejelentés a parádéval kapcsolatban.

A Gay Pride látszólag szólhat politikai célokról és ha történeteseb Ugandában vagy meleg vagy transzszexuális akkor pillanatnyilag még valóban elég messze a cél. De egy pillanatig se gondold azt kedves olvasó, hogy az EuroPride félmillió résztvevője emberi jogokról akar informálódni vagy áldozatként mutatja meg magát. Bulizni jönnek, jól érezni magukat és ettől nem is tartja vissza őket semmi. Jövőre Zürichben találkoznak Európa melegei az EuroPride 2009 rendezvényein.

 

 

pinkvanilla.hu
Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook