Iszinbajeva szerint félreértették, amit a homoszexualitásról mondott

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

oroszország Iszinbajeva

Magyarázkodni kényszerült pénteken a homoszexualitás propagandáját tiltó orosz törvénnyel kapcsolatos korábbi nyilatkozata miatt Jelena Iszinbajeva olimpiai és világbajnok orosz rúdugró. A sportoló azt mondja, félrertették a szavait.

A 31 éves világcsúcstartó, aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nagykövete is, csütörtökön egy angolul adott interjúban azt mondta, hogy támogatja az orosz törvényt, amely tiltja és bünteti kiskorúak körében a homoszexuális propagandát, és elítéli azokat a moszkvai atlétikai világbajnokságon résztvevő sportolókat, akik szivárványszínűre festik a körmüket, az LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) mozgalom támogatását kifejezve ezzel - jelentette az utro.ru orosz híroldal.

Louise Hazel brit hétpróbázó Londonban bírálta Iszinbajevát, mondván, hogy az orosz atléta kijelentései sokkolták, és mélyen csalódott benne. A 2010-es Nemzetközösségi Játékok aranyérmese azt követelte a NOB-tól, hogy fossza meg a kétszeres olimpiai bajnokot a sportnagyköveti tisztségtől. Szerinte a kérdéssel a moszkvai atlétikai világbajnokság befejezése után azonnal foglalkozni kell.

Jelena Iszinbajeva ugyanakkor kijelentette, hogy a homoszexuális propagandát tiltó törvény melletti kiállásával kapcsolatos szavait félreértették. Közleményét a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) honlapján is közzétették.

"Az angol nem anyanyelvem, egyszerűen nem jól értettek. Csak azt akartam mondani, hogy az embereknek tisztelniük kell más országok törvényeit, különösen akkor, ha azok vendégei. Tisztelem más sportolók nézeteit, és fellépek a szexuális irányultság alapján történő megkülönböztetés bármely formája ellen, mert az ellentmond az olimpiai alapszabálynak" - hangoztatta Iszinbajeva.

A női rúdugrás legnagyobb alakja kedden pályafutása harmadik világbajnoki címét gyűjtötte be. Bár sokan úgy gondolták, hogy ez volt az utolsó versenye, utóbb jelezte, csak pihenőt tart, mert gyermeket szeretne, s nem elképzelhetetlen, hogy ott lesz a riói olimpián.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook