Homoszexuálisok is fogadhatnak örökbe gyereket Ukrajnában

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

meleg örökbefogadásörökbefogadás

Ukrán képviselők ratifikálták a gyerekek örökbefogadásáról szóló európai egyezményt. A dokumentum egyes rendelkezései - többek között az azonos nemű párok örökbefogadási lehetőségéről szóló kitételek -  ellentmondanak a jelenleg hatályos ukrán jogszabályoknak.

 

 

A gyermekek örökbefogadására vonatkozó európai egyezményről szóló törvényre  288 képviselő adta voksát (a törvény elfogadásához legalább 226 szavazat szükséges).

Az egyezményt 2008. május 7-én az Európa Tanács miniszteri bizottságának ülésén fogadták el. A dokumentumot Belgium, Nagy-Britannia, Örményország, Dánia, Izland, Hollandia, Norvégia, Portugália, Románia, Szerbia, Finnország, Montenegró és Spanyolország írta alá.

Az egyezmény rendelkezései 18. év alatti gyerekek - akik nem voltak házasok és esetükben jelenleg sem áll fenn házasság - örökbefogadásáról szól.

A gyerek örökbefogadásához az anya, apa vagy felhatalmazott személy hozzájárulása szükséges, ezenkívül a gyerek véleményét is kikérik – írja a Tsn.ua internetes hírportál.

A dokumentum egyes rendelkezései ellentmondanak az ukrán jogszabályoknak. A nemzetközi jog lehetővé teszi, hogy polgári vagy  hivatalos házasságban álló azonos neműek is örökbe fogadjanak, az ukrán Családügyi Kódex szerint viszont gyereket csak hivatalos házasságban álló nem azonos neműek fogadhatnak örökbe.

Az egyezmény előírja, hogy az örökbefogadó szülő 18-30 év közötti legyen, az ukrán jogszabályok viszont 21-45 év között szabja meg az örökbefogadó szülők életkorát.

Az ukrán oktatásügyi minisztérium gyermekjogi védelemmel és örökbefogadással foglalkozó osztálya jóváhagyta az egyezmény ratifikálását.

"Ukrajna európai normákhoz akarja igazítani jogszabályait. A Családügyi Kódexet ennek megfelelőképp módosítanunk kell és az örökbefogadás lehetőségeit ki kell bővítenünk" - jelentette ki Okszana Filipisina, az említett minisztériumi osztály igazgatóhelyettese.

Forrás: KárpátInfo

 

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook