Melegházasság már Argentínában is

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

meleg házasságmelegházasság

A dél-amerikai országok közül elsőként Argentína engedélyezi az azonos nemű párok számára a házasságkötést. A szenátus harminchárom igen, huszonhét nem és három tartózkodó szavazattal fogadta el a törvényt 15 órán át tartó vita után.

A döntés heves vitákat váltott ki az országban ahol a lakosság 90 százaléka vallja magát katolikusnak. Az egyház mindent megpróbált még korábban, hogy megakadályozza az akkor még csak törvény-tervezet elfogadását. Népszavazást szerettek volna tartani a kérdésről, ám ezt végül a kormány elvetette A hét első felében Argentína katolikus közméltóságai tiltakoztak a törvényjavaslat ellen, felolvasták Jorge Bergoglio érsek üzenetét.

A döntés értelmében a polgári törvénykönyvnek a házasság kötelékét szabályozó cikkelyében a „férj és feleség” szavakat a „szerződő felekre” cserélik. Az egyenlőség elvére hivatkozva az egynemű házaspárokat is megilletik mindazok a jogok, amelyek a heteroszexuális párokat: gyermekeket fogadhatnak örökbe, családi pótlékot igényelhetnek, párjuk révén részesülhetnek egészségügyi ellátásban.

Argentína a világon a tizedik állam – Hollandia, Belgium, Spanyolország, Kanada, a Dél-afrikai Köztársaság, Norvégia, Svédország, Portugália és Izland után –, ahol engedélyezték az azonos neműek számára a házasságkötést.  Latin-Amerikában eddig csak Mexikóvárosban kelhettek egybe azonos nemű párok - de Mexikó többi részén nem.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook