Megalakult a Magyar Demokratikus Charta

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

magyar zászlóMa délelőtt Budapesten, a Művészetek Palotájában tartotta alakuló ülését a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által meghirdetett Magyar Demokratikus Charta. A résztvevők között nagy létszámban képviseltette magát a magyar szellemi elit, ezzel bizonyítva, hogy a demokrácia, a szabadság, az erőszak elleni harc nem pártpolitikai kérdés, hanem valamennyiünk közös ügye.

A megjelentek zsúfolásig megtöltötték a termet, soraikban megjelent több liberális politikus, és olyan ismert közéleti személyiségek is, akik köztudottan jobboldalinak vallják magukat. A rendezvény iránti érdeklődést jelzi, hogy csak mintegy negyedórás késéssel kezdődhetett, az érdeklődők száma miatt.

Vitányi Iván ülésnyitó beszédében kiemelte: a demokráciára leselkedő veszély nagyobb, mint az elmúlt 18 évben bármikor, ezért elvi okokból kell az egykori Demokratikus Chartát Magyar Demokratikus Charta néven újjáéleszteni, mert a magyarság és a demokrácia összetartozó fogalmak. Vitányi hangsúlyozta, bár nagyon fontos, hogy az egyik legfőbb közjogi méltóság, a miniszterelnök csatlakozott a Chartához, de nem ő hozta létre, hanem valamennyien, akik egyetértenek az ülés elején felolvasott felhívás szövegével.

A felszólalók mindegyike rávilágított a társadalmat a szélsőjobb részéről fenyegető veszélyre, amely ellen mindenképpen fel kell lépni, együtt, összefogva, hogy a demokráciát fenyegető erők eltűnjenek a közéletből.

Mint ismeretes, Lázár János fideszes országgyűlési képviselő tegnapi nyilatkozatában indokolatlannak nevezte a Magyar Demokratikus Charta életre hívását. Ezzel az ellenzéki párt gyakorlatilag elhatárolta magát az erőszakmentesség, az esélyegyenlőség, a vallási, etnikai és szexuális identitástól független egyenjogúság eszméjétől, így kétségbevonva a demokrácia alappiléreit.

mszp.hu
Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook