Újraéled a homofóbia az unió számos országában

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

lévai katalinAz unió számos országában tapasztaljuk a rasszizmus, homofóbia, antiszemitizmus újraéledésének nyugtalanító jeleit - jelentette ki Lévai Katalin, az EP szocialista képviselőcsoportjának romaügyi szóvivője szeptember 1-jén Brüsszelben, az Európai Parlament plenáris ülésén.

- Megengedhetetlen, ami a posztkommunista országokban történik. Ezért kollégámmal, Michael Cashmannal, a Melegek és Leszbikusok Jogainak Védelmében alakított Intergroup elnökével és Bauer Edit kollégámmal, a Petíciós Bizottság alelnökével együtt szeretnénk valamennyi pártot átfogó mozgalmat indítani és Európai Chartát létrehozni az erőszak, a szélsőségek, a gyűlöltkeltés és az intolerancia ellen.
Ezen a nyáron a Büszkeség Napja fesztiválokat számos országban jobboldali szélsőséges csoportok támadták meg s embereket sebesítettek meg. Bizonyára hallottak vagy olvastak a békés budapesti Büszkeség Napja felvonulásról, amelyet brutális támadás ért. Azon kevés politikus közé tartozom, aki részt vett ezen az eseményen, s akit utcakövekkel és mérgező anyaggal töltött tojásokkal dobáltak. Annak a rendőrautónak az ablakát, melyben Szetey Gábor volt államtitkárral közösen kimenekítettek bennünket kövekkel törték be. A szégyenteljes esemény után a magyar miniszterelnök erőszakellenes Magyar Charta létrehozását kezdeményezte. Itt, az Európai Parlamentben kollégáimmal közösen Európai Chartát szeretnénk elindítani.
Elítéljük az erőszak minden válfaját. Nem engedhetjük meg, hogy szélsőséges erőszakszervezetek alakuljanak s a maguk módján szolgáltassanak igazságot. Elutasítjuk a fasiszta eszmék újjászületését, az előítéleteket bármilyen kisebbséggel szemben s határozott fellépünk a rasszizmus minden formája ellen. Közösen, a törvényhozással karöltve kell fellépnünk az erőszak ellen s kell jó példával szolgálnunk mindennapi életünkben.
Kedves Kollégák! Kérem támogassák az Európai Chartát – zárta felszólalását Lévai Katalin.

dr.levaikatalin.hu

A felhívás szövegét itt olvashatod:
Közösen lépjünk fel az erőszak, az intolerancia, a gyűlöletkeltés ellen
Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook