Nyilatkozat

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

Írisz TársaságAz Írisz Társaság programjaira való igényfelméréssel kapcsolatban.

Az Írisz Társaság 2008 március-április hónapban kutatást végzett programjainak sikerességéről és a meglévő programok minőségének felméréséről. A felmérések eredményeként kitöltött kérdőívekben és a személyes beszélgetések által nagyon sokszínű válaszokat kaptunk. Ezúton szeretnénk megköszönni a segítséget és ezekre a válaszokra reagálni.
A kutatásból kiderült, hogy az LMBT csoport tagjai a jelen társadalomban nagymértékben félnek a diszkrimináció különböző formáitól, ezért nehezen, szórványosan vagy egyáltalán nem merik felvállalni a szexuális orientációjukat.


A Társaság missziója a szexuális kisebbségek (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű csoportok a továbbiakban: LMBT) támogatása, kultúrájának és kulturális értékeinek megőrzése, fejlesztése és prezentálása, a társadalmi beilleszkedés elősegítése. Egy pozitívabb, reálisabb kép kialakítása a tágabb társadalom felé.
A kitöltött kérdőívekben több helyen találkozhattunk azzal a válasszal, hogy az illető fél ellátogatni egy neki szóló rendezvényre.
Tevékenységünket nagymértékben hátrányosan befolyásolja az LMBT csoportok hozzáállása a hasonló szervezetekhez. A diszkriminációtól való félelemből fakadó rejtőzködés akadályozza a megfelelő létszám meglétét programjainkon.

Közel nem kaptunk vissza annyi kérdőívet, amennyire számítottunk.
A látogatásokkal és a válaszadással kapcsolatban a rejtőzködés mellett fontos megemlítenünk az LMBT közösség nagyfokú passzivitását és motiválatlanságát (ezáltal bizonyos mértékű ellenállását) a segítségükkel felmért igények által kialakított programokkal kapcsolatban.

Az előítéletek megjelenése ugyancsak sarkalatos pont. Többen válaszolták, hogy nem szeretnek ilyen programokra járni. Az indokok között szerepeltek tévhitek, előző más szervezeteknél szerzett negatív tapasztalatok, és főleg a megfelelő információk hiánya.
Az ilyen választ adók többsége saját bevallása szerint nem járt még az Írisz programjain és leginkább a saját elképzelései szerint alakította ki a véleményét.
A Társaság alkalmanként több, mint 120 e-mail címre, plusz az iwiwen is közel ugyanennyi hírlevelet küld ki. Sokan nem nyitják ki hírleveleinket, így nem jut információhoz az aktuális rendezvényekkel kapcsolatban.

A legnehezebben motiválható a leszbikus és a transznemű csoport. Válaszaik leginkább tévhiteken alapszanak és több helyen is problémaként említették a nemi eloszlást. Ez a csoport leginkább a hölgyek jelenlétét preferálná a programokon. Viszont ha ezen csoport tagjai nem kívánnak ellátogatni a rendezvényekre, a leszbikus hölgyek létszáma nem fog emelkedni.
Nehezen tolerálják továbbá a melegek férfiak, fiúk jelenlétét. Többen diszkriminatívan nyilatkoztak a homoszexuális férfiak jelenlétéről a rendezvényeken és ezekhez a válaszokhoz is több tévhit társult.
A leszbikusok és a meleg férfiak közötti ellentétet megismerés által lehetne csökkenteni. Amíg viszont mindkét vagy egyik csoport elzárkózik ettől, ez nem lehetséges.
További nehézséget okoz a Filmklub programon a leszbikusok által igényelt leszbikus témájú filmek vetítésénél, hogy a Társaság programjára tűzi ilyen témájú produkcióit, viszont a leszbikus látogatottság aránya roppant alacsony. Látogatottság hiányában értelmetlennek tűnik számunkra a hölgyek igényeire reagálni.
A transzneműek alacsony számának oka valószínűleg az lehet, hogy a transzszexuálisok, interszexuálisok és transzvesztiták alapvetően kevesen jelennek meg a társadalomban.

Problémaként említették meg az időpontot és főként a technikai felszereltséget. Aktuálisan a Társaság nem rendelkezik állandó hellyel. Az Esélyek háza március hónaptól számunkra megfizethetetlen bérleti díjat kér a rendezvények megtartásához, így kizárólag nagy nehézségek árán tudunk helyszínt biztosítani jelenleg. Az Esélyek háza pedig nem tud hétvégi időpontot biztosítani még bérleti díj fejében sem. Dolgozunk egy másik helyszín biztosításán.
A technikai felszereltség problémája megoldódni látszik. Amennyiben a Demokratikus Ifjúságért Alapítványhoz benyújtott pályázatunk sikeres és pozitív elbírálásra kerül, a Társaság több technikai eszköz beszerzését is biztosítani fogja.

Ami tény, és amin változtatni határozottan nem szeretnénk, hogy vannak az LMBT csoportokban olyan személyek, akik úgy látják, hogy mivel számukra természetes, hogy szexuális érdeklődésüket és/vagy nemi apparátusukat tekintve eltérnek a megszokott és elfogadott heteroszexuális sablonoktól és természetes módon tudnak élni és érezni ennek megfelelően. Az Írisz Társaság úgy gondolja, ez az „állapot” lenne a kívánatos cél, amely minden LMBT csoportba tartozó személy természetes létének alapja.

Összefoglalva:

Az LMBT csoportoknak szervezett specifikus kulturális, informális tanulást elősegítő, szórakoztató rendezvények szervezésénél a legfőbb problémát a diszkrimináció megjelenésének különböző formáitól való félelem és a célcsoportok bizonyos mértékű érdektelensége, passzivitása és motiválatlansága jelenti.

Az Írisz Társaság programjait, rendezvényeit mindig előzetes igényfelmérések alapján alakítja ki. Azoknak a személyeknek viszont, akik nem nyújtanak segítséget ebben a folyamatban a Társaság az ő igényeiket, kéréseiket nem tudja figyelembe venni, mivel azok nem jutnak el hozzá.
A leszbikus és meleg csoportokban tapasztalható bizonyos fokú ellentétek akadályozzák a programok létszámának növekedését. Az ellentéteket és a köztük lévő intoleranciát tapasztalással lehetséges lenne oldani. Erre az Írisz rendezvényein lehetőség van. Mind az együttes csoportélmény, mind a témákkal segítve.

Az Írisszel kapcsolatban élő tévhiteken alapuló érdektelenség oldására szintén a tapasztalás a megoldás, ami szintén részünkről adott, hiszen a programjainkat az LMBT közösség tagjaiért szervezzük.
Tevékenységeinket ezután is a közösség érdekeit és igényeit szem előtt tartva alakítjuk. Kérünk minden a csoportba tartozót, hogy segítse munkánkat. Ötleteket, kéréseket és észrevételeket folyamatosan várunk elérhetőségeinken.

http://www.irisztarsasag.hu
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.
06702835590
Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook