Ma lenne 80 éves Andy Warhol a pop art irányzat központi figurája

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Bulvár

andy warhol1928. augusztus 6-án Andrew Warhola néven született Pittsburghben.
Sikeres reklámrajzoló volt, de világhírnévre tett szert úgy is, mint: festő, avantgarde filmkészítő.


Warhol egyike volt azon amerikai művészeknek, akik nyíltan felvállalták homoszexualitásukat. Sok ember hitte Warholról, hogy "aszexuális" vagy hogy csak egy "kukkoló", de ezekről a feltételezésekről az életrajzírók (mint például Victor Bockris) lerántották a leplet.

andy warholPályafutása során erotikus fényképeket alkotott és meztelen férfiakról készített rajzokat. Számtalan híres munkájának (Liza Minnelli, Judy Garland, Elizabeth Taylor portréi és filmjei, mint a Felláció, Az én kurvám és a Magányos cowboyok) a meleg szubkultúra és/vagy a szexualitás összetettsége és a szexuális vágy volt a forrása.

A meglehetősen groteszk személyiségű,Andy Warhol nem csak művészetével tudott megbotránkoztatni. Már az ötvenes években szalmasárgára festett hajjal járkált, amelybe később ezüstszürke csíkokat is húzatott.
Barátai ugyanakkor azt állították, megrögzött munkamániás, akinek minden vágya az volt, hogy gazdag és híres legyen. Az 1987-ben bekövetkező halála előtti években más művészeket is felkarolt, többek között Keith Haringet és Robert Mapplethorpe-ot. A pop art legenda tiszteletére 1994-ben múzeumot alapítottak szülővárosában.

Az Andy Warhol Museum mára több mint 12 ezer munkáját mutatja be a pop hercegének, többek között festményeket, lenyomatokat, rajzokat, fényképeket, szobrokat és filmszalagokat.

 


pinkvanilla.hu

 

andy warhol

Andy Warhol: Marylin Monroe
Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook