vasárnap júl. 14

Öngyilkos lett a lánynak nevelt fiú

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail
kanadaA kanadai David Reimer fiúnak született, azonban egy rosszul sikerült körülmetélés után lányként kezdték nevelni. A félrenevelt férfi május negyedikén, 38 éves korában öngyilkosságot követett el.

Reimer családja nem közölte a sajtóval az öngyilkosság okát, de ismerősök szerint az elgyötört férfi anyagi nehézségekkel küszködött. Állítások szerint egy kétes üzleten - egy golfboltba akart befektetni - bukott 47 500 dollárt (körülbelül 10 millió forintot).

Kálvária

Reimer 1990-ben lett híres, amikor nyilvánosság elé tárta kínszenvedéseit. "As Nature Made Him: The Boy Who Was Raised a Girl" (Ahogy a természet megteremtette avagy A fiú, akit lánynak neveltek") címmel John Colapinto írt róla könyvet.

A fiú tapasztalatai arra sarkallták az orvosokat, hogy újragondolják a nemi identitászavarral kapcsolatos téziseket.

Baleset a kórházban


1965-ben, amikor David nyolc hónapos volt, egy rutin körülmetélés során a winnipegi kórházban a körzeti orvos helyettesítette a sebészt, és egy elektronikus kauterizáló eszközzel véletlenül súlyosan megsértette a gyerek péniszét. David hímvesszője annyira megégett, hogy rövidesen szó szerint leesett a helyéről. A szülők Dr. John Money szexuál-kutatótól kértek tanácsot.

Az orvos azt az elméletet próbálta bebizonyítani, hogy a nemi hovatartozás inkább a neveltetésen múlik mint a géneken. Ezért azt tanácsolta a szülőknek, hogy távolíttassák el a pénisz maradékát, és kezeljék fiukat női hormonokkal.

Vissza az egész

Davidet ezentúl Brendának hívták, és csak 15 éves korában mondták el neki, hogy ő valójában hímneműnek született. Amint tudomást szerzett róla, abbahagyta a kezelést. Leműtette a melleit, és izomszövetekről illetve porcból péniszt rakatott fel magának.

Nevét visszaváltoztatta Davidre, megházasodott, és minimálbéren, csendesen éldegélt az unalmas Winnipegben.

Pénzhiány

A róla írt könyv hozott neki némi jövedelmet, de ismerősei szerint mindig rosszul bánt a pénzzel, és hamar elfogyott a havi keresete. A helyi golfklubban dolgozott, ahol jól bántak vele. Egyszer gyűjtést szerveztek családja számára, és mindig odaadták neki az étteremben megmaradt ételeket, ugyanis gyakran ennivalóra sem maradt pénzük.

Az végső csapás David számára az volt, hogy a megtakarított pénzét a golfklubba tervezett boltba fektette, de az ide invesztálók pénze mind elúszott. David Reimert felesége, Jane és két örökbefogadott gyermekük gyászolja.

Davidről magyarul is jelent meg könyv. John Colapinto: A természet hatalma

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook