vasárnap júl. 14

Műtét nélkül is nemet válthatnak a transzszexuálisok

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail
magyarországAz egészségügyi tárca tervei szerint jövőre úgy módosítanák az egészségügyi törvényt, hogy a transzszexuálisok nemváltoztató műtét nélkül is személyazonosságot válthassanak. Jelenleg semmi nem szabályozza a nemváltás feltételeit, de a bevett eljárás az, hogy az illetékes szervek csak az átalakító műtét után engedélyezik, hogy egy anyakönyve szerint nőnek született ember férfi lehessen, vagy fordítva. Problémát okozhat azonban, hogy a szabályozás véglegesítéséig felfüggesztették a nemváltoztató műtéteket.

Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium (ESZCSM) tervei szerint a jövőben nemváltoztató műtét nélkül is személyazonosságot cserélhet az, akit az orvosi szakvélemények transzszexuálisnak minősítenek. Erre az egészségügyi törvény jövő év végére tervezett módosítása adna lehetőséget.

Azokat nevezik transzszexuálisnak, akiknek a biológiai nemük ellentétes pszichoszexuális nemükkel. Azaz ha például valaki férfinak születik, de nőnek érzi magát és nőként is akar élni, vagy fordítva. A transzszexualitásnak valamilyen születés előtti hormonális hatás az oka. Mivel a fiatal korban kialakuló pszichoszexuális nem megváltoztatására nincs jól működő módszer, ezért a transzszexuális emberek problémájára az egyetlen megoldás a nemváltoztató műtét.

Jelenleg nincsenek pontos szabályok a nemváltoztatásra, de - mint Tóth Judit, az ESZCSM szóvivője elmondta - a bevett szokás az, hogy csak a drasztikus nemváltoztató műtét elvégzése után engedélyezik a személyazonosság cseréjét az illetékes belügyi szervek. A tárca tervei szerint a jövőben egy urológusokból, pszichológusokból, endokrinológusokból és más szakértőkből álló szakbizottság végezne vizsgálatokat a személyazonosságának megváltoztatását kérő emberen.

Ezután az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet is megvizsgálná a kérelmezőt, majd kiállítana egy szakvéleményt, amely indokolt esetben engedélyezné a nemváltást. Nem lenne elég tehát a személyes elhatározás a személyazonosság megváltoztatásához, viszont a műtéti beavatkozás is elkerülhető lenne. Ez annál is inkább sürgető, mert most az is ellentmondásos, hogy a tb milyen beavatkozásokat támogat. A hímvessző- és hüvely-képző műtéteket támogatja a társadalombiztosítás, a hormonkezeléseket és mellműtéteket azonban már nem. Jelenleg az is kérdéses, hogy a transzszexualitás megállapításához szükséges vizsgálatok költségét kinek kell fizetnie.

Tóth Judit  elmondta: a minisztérium azért döntött a kérdés pontos szabályozásáról, mert segíteni szeretnének a transzszexuális embereken. Jelenleg ugyanis nem tudják, hogy hová fordulhatnának problémájukkal, ez pedig sok kellemetlen helyzetet eredményez. A szóvivő szerint az elégtelen törvényi szabályozás miatt jelenleg rengeteg diszkriminációt szenvednek el a transzszexuálisok.

Tóth szerint tipikus eset, hogy egy transzszexuális férfi azért nem kap meg egy állást, mert nőként jelentkezik a munkára, személyigazolványában viszont férfiként szerepel. A szóvivő úgy vélte, a transzszexuális emberek között az ilyen megoldhatatlannak tűnő helyzetek miatt magas az öngyilkosságok száma: a felmérések szerint a transzszexuális emberek között 30 százalékos az öngyilkosságok aránya.

"A szakemberek szerint a transzszexualitás betegség, ha viszont az, akkor senki nem kényszerítheti ezeket az embereket, hogy átoperáltassák magukat" - vélekedett Tóth. A szóvivő úgy vélte, hogy a transzszexualitás mögött legtöbbször személyes tragédiák húzódnak meg. Mint mondta: pszichológiai kezeléssel ezen nem lehet változtatni, mert általában szervi vagy hormonális okai vannak a transzszexualitásnak.

A tervezett változások bevezetéséig ugyanakkor az eddigieknél is több problémával kell majd szembenézniük a transzszexualitásnak. A kérdés rendezéséig várhatóan minden erre szakosodott intézményben felfüggesztik a nemváltoztató műtéteket. Juhász Géza, a Habeas Corpus jogvédő szervezet vezetője az elmondta: olyan információkat is kaptak, hogy az egészségügyi tárca azért éppen most próbálja rendezni ezt a kérdést, mert az elmúlt időszakban rendkívüli módon megugrott a nemváltoztató műtétek engedélyezésére - a beavatkozások egy részét csak hatósági engedéllyel lehet elvégezni - vonatkozó kérelmek száma. Juhászék információi szerint közel 400-an jelentkeztek ilyen beavatkozásra az elmúlt időszakban.

Mint Juhász elmondta, azért is nagy szükség lenne a - szerinte évek óta készülő - törvénymódosításra, mert a jelenlegi szabályozás "teljesen abszurd helyzethez vezet". Volt olyan eset, amikor egy transzszexuális férfitől, akit később átoperáltak nővé megvonták apai jogait is. A jogszabályok ugyanis nem ismerik azt a helyzetet, hogy valaki nemet változtat, valójában csak névváltoztatásra van lehetőség. A nemátalakító műtéten áteső emberek azonban nem lesznek jogutódai önmaguknak, azaz szinte minden jogi kapcsolatuk megszűnik a beavatkozás előtti életükkel.

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook