Oscar Wilde szerelmes levelei

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Kultúra

oscar wildeA leveleket Wilde Bosie-nak, vagyis Lord Alfred Douglas-nak valamint más férfiaknak írta és most először jelennek meg nyilvánosan a nagyközönség számára elérhető módon.

Oscar Wilde 1891-ben ismerkedett meg, az ekkor 21 éves Lord Alfred Douglas-szel Oxfordban. Elbűvölően szép, arisztokratikus, vidám és költői lélek volt mely tulajdonsága nagyon vonzotta Oscart. A nős, kétgyermekes Wilde a szép fiatalember felbukkanása után teljesen elhanyagolta a családját, és a nyilvánosságnak fittyet hányva mindenütt vele mutatkozott, nem hagyva kétséget afelől, milyen kapcsolat fűzi őket egymáshoz. Egész London ezen csámcsogott. A dolog feldühítette Bosie apját, Queensberry márkiját (mellesleg ő volt az ökölvívás szabályainak megalkotója). Megparancsolta a fiának, hogy szakítson Wilde-dal. Ő ehelyett elutazott vele Algírba. Az ügy 1895-ben vett drámai fordulatot, amikor a márki elküldte Wilde-nak a névjegyét, amelyre ezt írta: „Szodomita pozőr”. Wilde ahelyett, hogy zsebre vágta volna a sértést, beperelte őt rágalmazásért.

wilde bosieA bírósági tárgyaláson, amelyre egész Európa figyelt, rendkívül magabiztosan viselkedett. Mint mindenből, a perből is igyekezett látványosságot csinálni, de csak addig, amíg fel nem vonultatták a tanúkat – kiskorú fiúk voltak –, akik mind ellene vallottak. Óriási volt a felháborodás, Wilde-ot kétévi fegyházra ítélték. Felesége elvált tőle, és hogy megóvja a gyerekeket az egész családot sújtó közmegvetéstől, megváltoztatott névvel külföldön telepedett le velük. Büntetése letöltése után maga Wilde is külföldre kényszerült, mert Angliában senki sem állt vele szóba, egy hotel nem akadt, amely elszállásolta volna. Párizsban nyomorgott, ott is halt meg.

Olyan levelek lesznek elérhetőek a Brit Irodalmi Kéziratok Online Project-nek köszönhetően amelyek az 1600-as évektől egészen a XX. századig íródtak és szerdától Oscar Wilde ilyen sorai lesznek többek között elérhetőek: "Nem tudok élni nélküled... olyan kedves vagy, olyan csodálatos... tied a szívem, most és mindörökké, teljes odaadásom... nincs szó amellyel kifejezhetném mennyire szeretlek - Oscar."

British Literary Manuscripts Online

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook