Fekete péntek - szolidaritás a lengyel nőkkel

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

fekete péntek

Lengyelországban illegális az abortusz három nagyon szűk esetet kivéve: ha bűncselekmény következménye (erőszak vagy vérfertőzés), ha veszélyt jelent a nő életére és egészségére, illetve ha a magzat helyrehozhatatlanul sérült. Viszont az úgynevezett "lelkiismereti záradék", ami az orvosok vallásos meggyőződését a szakmai kötelességük felé helyezi, gyakorlatilag a legális abortuszt is elérhetetlenné teszi Lengyelországban manapság. Tehát a püpökség és a kormányzó többség tevékenysége a lengyel nők ellen az abortusz 100%-ig illegálissá és elérhetetlenné tételéről szól.

Mi történt a héten?

Március 14: A lengyel püspöki konferencia kiadott egy kiáltványt, amiben megkérte a lengyel többségi kormányt (PiS - Jog és Igazságosság), hogy AZONNAL kezdjék el az abortuszt tíltó törvény előkészítését a lengyel parlamentben, ami megtiltja az abortuszt abban az esetben, ha a magzat helyrehozhatatlanul megsérült.

Március 19: A parlament Igazságügyi és Emberi Jogi Bizottsága (sic!) továbbengedte az "Állítsuk meg az abortuszt" törvénytervezetet.

Március 21-22: A Szociálpolitikai és Családügyi Bizottság megvitatja a törvénytervezetet és előkészít egy jelentést.

Március 23: A törvénytervezetre szavaznak a parlamentben.

Mit tehetsz?

Vigyél fém vállfákat egy ráakasztott piros szalaggal/ruhadarabbal a budapesti lengyel nagykövetségre és akaszd fel az épület körüli fákra. Ezek a fém vállfák a veszélyes és illegális abortuszok szimbólumai, amire a lengyel nők kényszerítve vannak, ha nem engedhetik meg maguknak a biztonságos külföldi kezeléseket. Kérlek vegyétek figyelembe, hogy a nagykövetség kerítésére illegális bármit helyezni. Bármilyen neked kényelmes időpontban részt vehetsz csütörtök este és szombat reggel között.

Használd az alábbi hashtageket: #SolidarityWithPolishWomen #CzarnyProtest

További ötletek az alábbi facebook esemény leírásában: Fekete Péntek Solidarity with Women in Poland | Budapest

Ez a péntek Lengyelországban CZARNY PIĄTEK (fekete péntek)!

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook