Az Európai Parlament először foglalt állást az LMBTI átnevelő terápiával szemben

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

lmbti frakcióközi csoport

A mai napon (2018. március 1.) az Európai Parlament elfogadta “Az alapvető jogok helyzete az Európai Unióban” c. éves jelentést.  A jelentés azt értékeli, hogy az alapvető jogok milyen mértékben lettek gyakorlatba ültetve az EU-ban a 2016-os évben, és mire van szükség ahhoz, hogy az  Alapjogi Chartában foglaltakat elérjük.

Az idei jelentés jelentős figyelmet szán az LMBTI jogoknak és elítéli az LMBTI emberekkel szembeni hátrányos megkülönböztetés minden formáját (62. bekezdés). Kiemeli például, hogy mennyire fontos az oktatás szerepe a homofóbia és a transzfóbia elleni küzdelemben (60. bekezdés). Elítéli a transz emberek patologizálását és a nem jogi elismerésének olyan formáját támogatja, amely gyors, könnyen hozzáférhető és átlátható (64. bekezdés).

A Parlament továbbá hangsúlyozza, hogy fontos az interszex emberek hátrányos megkülönböztetése ellen kiállni, különösképpen az orvosilag indokolatlan “nemi normalizációs” műtétek kapcsán (66. bekezdés).

A Parlament a mai napon a Horizontális Irányelv elfogadását is sürgeti, amely jelenleg az Európai Tanácsnál van elakadva (50. bekezdés). Ez az Irányelv megvédené az EU állampolgárait a szexuális irányultság alapú diszkriminációtól és kiterjedne az élet összes területére, többek közt az oktatásra és szolgáltatásokra.

A Zöldek és a GUE/NGL által beadott módosítást 422-159 arányban fogadták el (45 tartózkodás mellett) - ez az Európai Bizottságot és a tagállamokat egyaránt arra sürgeti, hogy biztosítsák a mozgásszabadságot az azonos nemű párok és családjaik számára (7. módosítás).

Terry Reintke EP képviselő, társelnök és Malin Björk EP képviselő, alelnök az Európai Parlament LMBTI frakcióközi csoportjából (LGBTI Intergroup) elmondták: “Az utóbbi évtizedben számos országban zajló jelentős fejlődés ellenére, az LMBTI emberek a mai napig hátrányos megkülönböztetésnek vannak kitéve. Az LMBTI embereknek azonban joguk van ahhoz, hogy ne érje őket diszkrimináció, zaklatás, és erőszak. Az önmeghatározáshoz való jogukat is biztosítani kell, és a fizikai integritáshoz való jogukat pedig megvédeni.  Számítunk az Európai Tanácsra és a Bizottságra abban, hogy folytatják a munkát az LMBTI emberek jogainak védelmében.”

Egy másik jóváhagyott módosításban nagy többséggel, a Parlament most először ítélte el az LMBTI embereket célzó átnevelő (reparatív) terápiát (435 igen, 109 nem, 70 tartózkodás) (8. módosítás).

Sirpa Pietikäinen EP képviselő és az LMBTI frakcióközi csoport alelnöke hozzátette: “Eddig csak az Egyesült Királyság, Málta és Spanyolország egyes régiói tiltották be az átnevelő terápiát. Az ENSZ Kínzás Elleni, Nők Elleni Diszkriminációval Foglalkozó, és Emberi Jogi Bizottsága azonban már korábban elítélte az átnevelő terápia használatát. Ma először, az Európai Parlament is állást foglalt a témában és kiállt az LMBTI emberekkel szemben használt átnevelő terápiák ellen. A jelentés kiváló példa arra, hogy az EU hogyan játszhat kulcsfontosságú szerepet az alapvető jogokért folytatott harcban.”

Forrás: Európai Parlament LMBTI frakcióközi csoportja (LGBTI Intergroup).

Fordította: Karsay Dodó

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook