A bajor evangélikus tartományi egyház engedélyezte meleg lelkészeknek, hogy párjukkal a lelkészlakban éljenek

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

evangélikus egyház lelkészlak

Homoszexuális lelkészek és lelkésznők számára engedélyezték a Bajor Evangélikus Tartományi Egyházban azt, hogy partnerükkel a lelkészlakásban együtt éljenek.

A tartományi zsinat kedden Augsburgban foglalkozott a kérdéssel, és elfogadta azt a szabályozást, amely bizonyos feltételek mellett engedélyezi a teológusok és partnerük számára az együttélést. A 22 német evangélikus tartományi egyházban az azonos nemű életpartnerek együttélését különbözőképpen szabályozzák. Gyakoriak az egyes esetekről való döntések.

Bajorországban a döntés értelmében abban az esetben élhetnek együtt a teológusok partnerükkel, ha bejegyzett élettársi kapcsolatban állnak egymással, és ha az egyházi elöljáróság, az esperes, a tartomány regionális püspöke és a tartományi tanács egyhangúlag beleegyezik az együttélésbe. A bajor személyi referens, Helmut Völkel szerint tartományi egyházukban hat ilyen eset van jelenleg.

A törvényt a zsinati tagok nagy többséggel szavazták meg, tíz ellenszavazat volt. Ezzel a Németországi Protestáns Egyházban (EKD) bevezetett lelkészi törvényhez igazodtak.

A homoszexuális párok együttéléséről sok vita folyt. Az augsburgi zsinati ülésen is benyújtottak egy változtatási javaslatot. Az egyik ilyen javaslat az volt, hogy szerették volna kizárni a homoszexuális irányultságú illetőt a lelkészi szolgálatból. Az érvelés az volt, hogy a Bibliában elutasítják a homoszexualitást.

2010 nyarán a tartományi tanács mint hivatalos grémium elfogadta a lelkészekre vonatkozó törvényt, amely engedélyezi homoszexuális lelkészek és partnerük együttélését. A zsinat ezt most elfogadta.

evangelikus.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook