Elfelejtett holokauszt áldozatok – a „rózsaszín háromszög”

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

LMBT Szövetség holokauszt

Tizedik alkalommal rendeztékk meg Budapesten az Élet Menetét, a holokauszt áldozatairól való megemlékezést. A náci népirtás kapcsán gyakran csak a zsidó kisebbségre gondolunk, holott sok más csoportot is üldöztetés ért. A Magyar Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Szövetség szeretné felhívni a figyelmet a holokauszt sok ezer meleg és leszbikus áldozatára is.

A náci rendszer által véghezvitt irányított üldöztetés és népirtás áldozatai között gyakran csak a zsidókat említjük, nem feledkezhetünk meg azonban azokról az áldozatokról sem, akik ellen etnikai hovatartozásuk, politikai nézeteik, fogyatékosságuk vagy szexuális irányultságuk miatt indult üldöztetés.  Ilyenek voltak a szlávok, a cigányok, a testi és értelmi fogyatékosok, a szabadkőművesek, a Jehova tanúi, a szakszervezeti aktivisták és a homoszexuálisok is. Mindenki, akit a faji tisztaságról szóló náci ideológia alacsonyabb rendűnek tartott.

 

Bár a férfiak közötti szexuális kapcsolatokat Hitler hatalomra kerülése előtt is büntették Németországban, az 1936-ban felállított Homoszexualitás- és Magzatelhajtás Elleni Harc Birodalmi Központja nyílt harcot hirdetett a homoszexuálisok ellen: megkezdődtek a razziák, letartóztatások, bebörtönzések és elhurcoltatások. A náci haláltáborokban a sárga csillaghoz hasonlóan a homoszexuálisoknak is megvolt a maguk jele: a férfiaknak rózsaszín háromszöget, a nőknek az antiszociális viselkedés jelét, a fekete háromszöget kellett viselniük, amelyek azóta a melegek és leszbikusok elleni üldöztetés általános szimbólumaivá váltak. A haláltáborok felszabadítása után a legtöbb áldozatot rehabilitálták, a homoszexuálisokra azonban a szabadság helyett további börtönbüntetés várt. Az azonos neműek közötti kapcsolatok büntethetősége csak a hatvanas években szűnt meg Németországban éppúgy, mint Magyarországon.

A Magyar LMBT Szövetség csatlakozik az Élet Menetéhez, hogy felhívja a figyelmet a holokauszt azon áldozataira, akik azonos neműek iránt érzett szerelmük miatt váltak az üldöztetés céltáblájává. Az értelmetlen pusztítást nem lehet meg nem történtté tenni, mindannyiunk közös felelőssége, hogy valamennyi áldozatról megemlékezzünk, és fellépjünk a kisebbségeket megbélyegző náci ideológia ma is velünk élő formái ellen.

Magyar LMBT Szövetség

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook