vasárnap júl. 14

Transztörvény kerülhet az ír parlament elé

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail
írország Transztörvény

Jövőre egy a transzneműeknek nagyobb jogi elismerést és egyenlőséget biztosító törvénytervezet kerülhet az ír parlament elé.
 
A Zöld Párt terjesztette be a javaslatot, véleményük szerint az embereknek biztosítani kell azt a jogot, hogy maguk választhassák meg, hogy jogilag milyen neműnek ismerjék el őket.


Cat MclIroy, a Transzszexuálisok Egyenlőségéért Küzdő Írországi Közösség (TENI) képviselője így nyilatkozott az ír Examiner-nek: "Mindenkinek nagyon fontos, hogy nemcsak az egykorú társak, de az állam is elismerje és elfogadja nemi identitását. A transzszexuális emberek lecserélhetik útlevelüket és megváltoztathatják a nevüket, de a születési bizonyítványukat nem, pedig ez döntő fontosságú nagyon sok ember életében."
 
"A problémák a házasodással kapcsolatban is felmerülnek, nagyon sok transzszexuális ember nem házasodhat össze törvényesen a partnerével. Ez abban az esetben is fontos, ha egy bűncselekmény elkövetésével kapcsolatban letartóztatnak, milyen ítéletet hoznak, hol tartják fogva az embert. Sok történet kering a férfiak számára fenntartott börtönbe bekerült transzszexuális nőkről."
 
MclIroy becslése szerint Írországban 80 és 100 között van a jelenleg nemi átalakulás alatt lévő emberek száma, de azok száma, akik nem vetették még alá magukat sebészeti beavatkozásnak még ennél is sokkal magasabb.
 
Mary Hanafin, a szociális és családvédelmi ügyekért felelős miniszter azt nyilatkozta, hogy minél hamarabb beterjesztik a változtatásokat.
 
Az írásban feltett olvasói kérdésekre, így reagált: "A jogi elismerés és változások elsősorban a törvénykezést érintik, de mindenképpen alapos egyeztetést és megfontolást igényelnek."
 
Ennek ellenére, Írország kormányzó pártjának vezetője, Fianna Fail aggódik amiatt, hogy sok ember csak azért fog nemet váltani, hogy pénzügyi szempontból bebiztosítsa magát, gondolva itt a jóléti juttatásokra.

 

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook