csütörtök ápr. 18

Tangerine - Transz témájú film érkezik a magyar mozikba

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

A szexmunkás transz nőkről szóló Tangerine karácsonytól látható a magyar mozikban és holnap, december 14-én lesz a díszbemutatója az Átrium Film-Színházban.

tangerine transz film

A filmet a nemzetközi filmes versenyek mellett a hazai CINEFEST zsűrije és közönsége is nagyra értékelte: a fesztivál Nagydíját és a Közönségdíjat is ez az alkotás kapta. A frissen nyilvánosságra került Independent Spirit Awards-jelölések közül is szép számmal gyűjtött; a legjobb rendező, a legjobb játékfilm, a legjobb női főszereplő, a legjobb női mellékszereplő kategóriákban.

Sean Baker a 2012-es SXSW filmfesztiválon robbant be a köztudatba Starlet című filmjével, mely egy fiatal pornószínésznő (Dree Hemingway varázslatos alakítása) és egy öreg néni furcsa barátságáról mesélt, aki egykor hollywoodi sztár akart lenni. Bakert elsősorban előítéletmentes hozzáállása miatt ünnepelték, a film a pornóipar munkásainak emberi oldalát hangsúlyozta. A rendező ugyanezt a gondolkodásmódot és objektivitást akarta megjeleníteni következő filmjében is, melynek hősei szintén a társadalom peremén élnek, csak egy másik szubkultúra tagjai. Ez lett a TANGERINE.

A rendező nem sokkal azelőtt barátkozott össze Mya Taylorral, egy helyi afrikai-amerikai transznemű nővel, akivel egy LMBT központban találkozott Hollywoodban. „Mya ismerte a környéket és lakóit, elképesztő történetek voltak a tarsolyában és szeretett volna filmben játszani. Az előadóművészi háttere megvolt, úgyhogy már akkor tudtuk, hogy olyasvalakit találtunk, akivel együtt szeretnénk dolgozni.” Taylor így emlékezik vissza: „Sean nagyon kedves volt és egyenesen megmondta, mit akar tőlem. Ezzel rögtön a projekt részesévé tett.”

Így aztán Duplass, a producer, Sean Baker, a rendező, és a forgatókönyvíró Bergoch, valamint Mya Taylor elkezdte tanulmányozni a környék bűnügyeit, és összebarátkozott jónéhány transznemű szexmunkással. Ezután nem sokkal el is kezdték összerakni a történetet, ami akkor került igazán a helyére, amikor Taylor bemutatta nekik egy barátját, Kitana Kiki Rodriguezt. A két nő közti dinamika elképesztően tetszett Bakernek. „Kiki a transz közösség mentora és szószólója, és ő is jól ismerte a környéket. Mya és Kiki igazi harcostársak, volt valami kettejük kapcsolatában, ami miatt éreztem, hogy tökéletes duó lesznek; láttam őket lelki szemeimmel a vásznon. Ez volt az a pillanat, amikor megmondtam, hogy mindkettejüket szeretném a filmemben szerepeltetni.”

Tangerine

Taylor számára egyértelmű volt a döntés. „Akkoriban, amikor Seannal találkoztam, éppen egy nehéz időszakon mentem keresztül. Akkor kezdődött az átalakulásom is. Egy ilyen lehetőséget nem lehetett visszautasítani, tekintve, hogy mindig is előadóművész akartam lenni.” A különböző narratív ötletek megbeszélése során a két szerző végül egy olyan történetet dolgozott ki, amely filmes szempontból is a legmegfelelőbbnek tűnt. „Kiki és Mya azt mondta, hogy a valósághű ábrázolás különösen fontos számukra. Meg akarták mutatni, hogy milyen a környéken dolgozó nők élete,” magyaráza Baker. „Eközben azt is szerették volna, hogy vicces, szórakoztató legyen a film, olyan, amit ők is szívesen megnéznének. Úgyhogy egy kicsit más tónust akartam kipróbálni, mert úgy véltem, hogy a többi filmemben használt voyeurködés, megfigyelő stílus itt nem lenne helyénvaló. Változtatni akartam, és megtalálni a módját, hogy a közönség jobban részese lehessen annak a káosznak, melyben a karakterek élnek.”

A forgatókönyv hamarosan elkészült és Baker elindította a forgatást.

tangerine

A történet alapja azokból a beszélgetésekből született, melyeket Baker és Bergoch folytatott a két főszereplővel. Rodriguez alakítja Sin-Dee-t, a transz szexmunkást, akit nemrég engedtek ki rövidke börtönbüntetése után; Taylor pedig Alexandrát játssza, aki énekesnőnek készül és Sin-Dee legjobb barátja, valamint szintén szexmunkás és transznemű. Miután kiszabadul a sittről, Sin-Dee megtudja, hogy barátja, Chester (James Ransome), aki egyben stricije is, megcsalta egy hús-vér nővel. A sztori a valóságban gyökerezik, ahogy Baker meséli. „Kiki mondta el a történetet, amit egy transz prostitól hallott, aki megtudta, hogy a barátja egy igazi nővel feküdt le. Olyan ideges lett, hogy rögtön meg akarta keresni a lányt és kérdőre vonni mindkettejüket. Ez a sztori nagyon megfogott a drámai ereje miatt. Ez volt a kiindulópont számunkra, a benne rejlő dráma azonnal magával ragadott és elindított az úton.”

A film – amely Karácsony napján játszódik – Sin-Dee számára egyetlen dologról szól: bosszút állni a lányon, akivel Chester megcsalta, és kérdőre vonni Chestert.

Meghatározó a film képi világa, amely egyszerre szemcsés, mégis magasan szaturált, ezzel is plusz feszültséget teremtve. Baker és Radium Cheung operatőr a filmet iPhone 5S telefonokkal forgatta.

A díszbemutató nyolckor kezdődik, de már este héttől várják a közönséget a szervezők őrült nős és őrült férfias sminkelésre: a Madárkák segítségével ismerkedhetnek meg a drag átváltozás rejtelmeivel!

Belépő: 1500 HUF

Facebook esemény itt

A TANGERINE hazai forgalmazója a magyarhangya.

Hazai premier: 2015. december 24.

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook