kedd márc. 19

Szerbia a nemváltoztató sebészet központjává válik

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail
transz műtétek Szerbia

Húsz évvel ezelőtt a jugoszláviai újságok még arról írtak, hogy a transzszexualitás Isten ellen való vétek, ma pedig a világ minden részéről érkeznek Szerbiába nemüket sebészi beavatkozással megváltoztatni akarók, és a művelethez a szerbeknek az országos betegbiztosítás hozzájárulást is ad. "Meglepő, hogy egy konzervatív, patriarchális ország a nemváltoztató sebészet központjává válik, de tény, hogy a dolog társadalmi megítélése lassan megváltozik - mondta Cristian, egy nemét megváltoztató belgrádi aktivista, aki azonban a vezetéknevét nem volt hajlandó elárulni.

Csaknem száz külföldi és szerb esett keresztül a múlt évben nemváltoztató műtéten, és a páciensek száma folyamatosan nő - közölték a Genitális Rekonstrukciós Sebészet Belgrádi Központjában, ahová Iránból, Franciaországból, Oroszországból, sőt olyan távoli helyekről is érkeznek páciensek, mint Ausztrália, Dél-Afrika, az Egyesült Államok és Szingapúr.

Szakemberek szerint Szerbia a nemátalakító sebészet központjává kezd válni, aminek részben az az oka, hogy ez a fajta beavatkozás drága, ellenmondásokkal teli és bonyolult. "A térség számos országában, Ausztriában, Bulgáriában, Görögországon, Magyarországon, Romániában és az egykori Jugoszlávia utódállamaiban tartózkodnak tőle" - fedte fel Miroslav Djordjevic urológus professzor, a belgrádi központ vezetője a The New York Times című lapnak.

A változás jele

Még az olyan orvosilag fejlett nyugat-európai országokban is, mint Franciaország, egyes sebészek arra panaszkodnak, hogy nem képesek megfelelő képesítést szerezni, illetve kollégáik rossz szemmel néznek rájuk, mert nemátalakítást vállalnak. Az ezt kívánók ezért inkább Belgiumba mennek, és ott végeztetik el a műtétet. Nagy-Britanniában, ahol az eljárás mintegy 15 ezer dollárba kerül, ám az országos betegbiztosító fedez az összeget, 2009-ben 143 ilyen beavatkozást hajtottak végre brit sajtójelentések szerint.

Marci Bowers, a kaliforniai San Mateóban dolgozó nőgyógyász, aki az elmúlt tíz évben 1100 nemváltoztató műtétet végzett, és maga is nemet változtatott, elmondta, hogy a nemváltoztatás legfőbb központjának számító Egyesült Államokban mindössze öt sebész vállal rendszeresen ilyen beavatkozást. Szerinte a sok országra jellemző konzervatív társadalmi szemlélet és a sebészi tudás hiánya - párosulva a sebészeknek az esetleges katasztrofális komplikációktól való félelmével - okozza a nemváltoztatással kapcsolatos turizmus fejlődését.

A külföldi páciensek bizonygatják, azért választották Szerbiát, mert ott mindössze 10 ezer dollárba kerül az eljárás, míg az Egyesült Államokban 50 ezerbe, illetve annál is többe a költségesebb, "férfiból nővé" történő beavatkozás esetén. Cher lányból lett fia, Chaz Bono nemrég elmondta Howard Stern rádiósnak, hogy Belgrádban akarta megcsináltatni a műtétet.

Szociológusok szerint az, hogy a nemet változtatókat mind inkább elfogadják Szerbiában, a változás jele az országban, ahol a konzervatív szemléletnek igen mély gyökerei vannak. "Két szülő gyermekei vagyunk: az egyik az ortodox egyház, a másik a kommunizmus" - fejtette ki Dusan Stanojevic, a nemváltoztató sebészet egyik szerbiai úttörője. Szerinte a transzszexualitás olyan erős tabu volt az egykori Jugoszláviában, hogy az orvosi szakkönyvekben említeni se lehetett.

Sava Perovic sebész 1989-ben nyitotta meg a sort, miután egy nemi azonossági zavarokkal küzdő férfi megkérte, hogy segítsen rajta. A hír gyorsan elterjedt, és Perovic, aki ma már nem él, rengeteg pácienst vonzott, kollégáit pedig megigézte az eljárás rendkívüli bonyolultságából fakadó kihívás. Ma már Szerbiában négy orvosi központ foglalkozik nemváltoztatással.

Azt mondták rá, hogy megbomlott az agya

A feladatot egyetlen hatórás műtéttel oldják meg, megóvva a pácienst a többszöri műtét okozta traumától. Ahhoz, hogy a beavatkozásra sor kerülhessen, a páciensnek két pszichiátriai javaslatot kell bemutatnia, amelyek igazolják, hogy nemiidentitás-zavarral küzd, és a sajátjával ellentétes nemhez tartozónak érzi magát. Legalább egy éven át zajló tanácsadás és egyéves hormonterápia előzi meg az operációt.

Daniel, a 25 éves szentpétervári ügyvéd májusban érkezett Belgrádba, miután Oroszországban nem talált megfelelő sebészt. A műtét és a kezelés annyira sikeres volt, hogy a rendszeresen súlyt emelő és borostát növesztő Danielen kevés dolog árulkodik arról, hogy valaha nő volt.

A vezetékneve elhallgatását kérő jogász elmondta az amerikai lapnak, hogy tízéves kora óta tisztában volt azzal, hogy ő egy női testbe zárt férfi. Tizennyolc éves korában közölte a családjával, hogy leszbikus, de már akkor tudta, hogy végső célja fizikailag is férfivá válni. A nagyszülei, akik mindketten orvosok, nem tudták ezt elfogadni, és azt mondták rá, hogy megbomlott az agya.

"Oroszország elképesztően homofób, Szerbiában sokkal könnyebb dolgom volt" - magyarázta Daniel.

Szerbia, amely márciusban lett EU-tagjelölt, az idén melegfelvonulásnak ad otthont. A rendezvény jelentős, miután tavaly a kormány nem engedélyezte az eseményt, mert azt az előző években erőszakos támadások érték. A tiltakozók benzines palackokat dobáltak a rendezvényt védelmező rendőrökre, és azt kiabálták, hogy "Halál a homoszexuálisokra!".

Melegjogi aktivisták szerint most meg akarják mutatni, hogy közel 12 évvel Slobodan Milosevic uralmának megdöntése után az ország túljut az előítéleteken. A közhangulatban végbement jelentős változás szerintük a popkultúrában is tetten érhető.

A múlt év meglepő szerbiai filmsikere volt A parádé című sötét komédia, amelyben egy meleg állatorvos és homofób barátja, aki korábban félkatonai szervezetben szolgált, egy rózsaszín Minivel járja be a korábbi Jugoszláviát, és háborús veteránokat toboroz testőrnek egy belgrádi melegfelvonuláshoz. A sztereotípiákat bemutató, toleranciát hirdető film az ország történetének egyik legnagyobb kasszasikerét hozta.

Cristian, a nemváltoztató aktivista elmondta, hogy a feleségével ritkán tapasztaltak diszkriminációt, bár régebben előfordult, hogy gúnyolódtak rajta, sőt halálos fenyegetést is kapott a mássága miatt.

Bármilyen nagy kihívást jelentsen is a nemváltoztatás, Cristian szerint azok, akik az 1990-es évek Szerbiájában nőttek fel, ellenállókká váltak. "Persze amikor bombák hullanak az égből és tombol a háború, nem a szexuális identitás okozza a legnagyobb gondot" - fogalmazott.

MTI/pinkvanilla.hu

Ajánlott oldal: transvanilla.hu - információk a transzneműségről,műtétekről

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook