péntek júl. 30

Genderqueer identitások

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail
genderqueer genderqueer

A genderqueer (GQ) fogalma a gender (társadalmi nem) és queer (a szó jelentése eredetileg furcsa, különös, szokatlan) összetétele, a társadalmi nemek tudományának egyik alterületéből, a queerelméletből vált ismertté, a nem bináris (férfi vagy nő) nemi identitáshoz kapcsolódik.

Érezted már valaha, hogy:

 • azok a kategóriák, hogy férfi és nő vagy akár még a férfiból nő és nőből férfi sem fedik le a nemi identitásod? És nyilván akkor a meleg, hetero vagy queer sem?
 • a nemed percenként, óránként, naponta esetleg évente más és más?
 • talán nem is egy nemed van?
 • a nemed nem is annyira egyértelmű? (esetleg nem is meghatározható)
 • unalmas már hogy mindig azt mondják, csak össze vagy zavarodva pedig te pontosan tudod ki vagy esetleg teljesen elégedett vagy azzal, hogy fogalmad sincs róla?
 • megbántott vagy esetleg pont jólesett mikor emberek azt mondták rád „túl” nőies vagy „túl” férfias vagy, vagy úgy nézel ki mint egy fiú vagy lány és ezt olyan hangsúllyal tették, hogy érzékeltessék veled ez nincs rendben?
 • milyen jó lenne ha végre nem kérdeznék meg állandóan, hogy mikor leszel hormonon, szeretnél e műtéteket és nemet váltani azt feltételezve hogy ezek a dolgok rád vonatkoznak? (persze vonatkozhatnak, de ezt miért „feltételezné” bárki is)

Az ilyen kérdésekre adott igen válaszok arról tanúskodnak hogy szükség lenne egy olyan térre ahol mindezt biztonsággal meg tudnád élni.

Egy ilyen világban senki nem erőltetne rád címkéket. Nem érdekelne senkit milyen gyakran váltogatnád a neved, nemed, identitásod, önkifejezésed illetve stílusod. Azt viselhetnél amit akarsz, kísérletezgethetnél bármilyen dzsender konfigurációval, elmerülhetnél a zavarban akár direkt akár véletlenül. Ebben az értelemben a genderqueer nem jelent egyet a transzszal. Jelenthet persze de nem feltétlenül.

Mi is tehát a dzsender sokfélesége?

 • Vannak akik férfiak és nők is (például az androgünök)
 • Vannak akik se nem nők se nem férfiak (a dzsender semleges, akinek nincs neme)
 • Mozognak két illetve akár több nemi identitás között (dzsender fluid)
 • Harmadik neműek vagy más-neműek (ide tartoznak azok akik a genderqueer kifejezéshez ragaszkodnak vagy nem binárisnak írják le magukat anélkül hogy másnak megneveznék magukat)
 • Átfedés van vagy elmosódás az identitás és az orientáció között (girlfag, guydyke)
 • Vannak akik nemi identitása egyértelműen  „queer” a megjelenésükben vagy bármi másban de ők maguk esetleg nem is látják magukat nem binárisnak vagy queer neműnek és ide tartozhatnak azok akik politikai vagy radikális szempontok alapján tudatosan vallják magukat genderqueernek.

Magyar nyelven a genderqueer elméletekről nem lehet olvasni, tájékozódni. Azok akik így határozzák meg magukat nem alkotnak még csoportot. A Transvanilla Transznemű Egyesület számára kulcsfontosságú, hogy a transznemű identitások minél szélesebb skáláját megszólítsa, köztük a genderqueer emberek számára is szeretne külön csoportot létrehozni. Az Egyesület felépítésén belüli tagozatra keresünk aktivistákat és egy a GQ csoport vezetésre elhivatott személyt.
Várjuk jelentkezéseteket a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd. e-mailcímre!


transvanilla.hu

 

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook