kedd ápr. 16

Megszólalt a Libra tamponreklám drag szereplője

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail
Libra reklám fóbia

Hatalmas vihart kavart egy tamponreklám új zélandon. A Libra letiltotta a tv adásokból transzfób vádak miatt. A reklámban egy szőke nő és egy drag queen versenyeznek egy szórakozóhely mellékhelyiségben, hogy ki a nőiesebb. Egyszerre használják szempillaspiráljukat, rúzsukat és igazgatják melltartójukat. Aztán a szőke nő előhúz egy Libra tampont a táskájából erre a drag queen sértődötten kiviharzik a mosdóból.

A reklám ennyi, nem tudjuk meg transzvesztita vagy transzszexuális-e a transz szereplő. Nem kapunk mayarázatot távozásának okára. A Libra rengeteg kritikát kapott, azonnal elárasztották a cég facebook oldalát a transzfób vádakat megfogalmazó bejegyzések. A szlogen: A Librát szeretik a lányok. Egyből jött a kérdés a transznők nem számítanak nőknek? Aztán nem telt el kis idő előkerültek a született nők akik szóvá tették, hogy a reklám rájuk nézve is diszkriminatív, hiszen meglátásuk szerint azt sugallja azok a nők akik nem menstruálnak alulmaradnak azokkal szemben akik igen. Sőt egyesek szerint nem is nők akkor igazán. Így fogalalták össze aggályaikat: "Mit képzeltek magatokról? Egy beképzelt sznob lány személyi higiéniájához tartozó terméket húz elő valaki orra előtt aki nem menstruál és ezzel nyeri meg a csatát? Nem is tudom mi az undorítóbb, a súlyos transzfóbia vagy annak sugallása, hogy a menstruáció határozza meg egy nő nőiességét?"

Már oda jutottak, hogy biztosan férfiak készítették a reklámot akik nyilvánvalóan nem menstruálnak és szintén nem vásárolnak Libra termékeket. Olyanok is akadtak akiknek tetszett a reklám, megvédték a Librát és túlzásnak vélték a kritikákat.

A Libra elnézést kért, soha nem akartak senkit megsérteni. Végeztek felméréseket mielőtt adásba került a reklám és a teszteléskor pozitív eredményeket hozott a kérdéses reklám.

"A Libra minden visszajelzést komolyan vesz és a reakciókra válaszolva azonnal újraértékeljük a kampánnyal kapcsolatos terveinket. Nem sugározzuk többet Új-Zélandon, Ausztráliában pedig még nem is került képernyőre."

Végül megszólalt a melbourne-i drag queen is aki szerepelt a reklámban. Sandee Crack elmondta, büszke a Libra reklámra és nagyon sajnálja a történteket. Elmondta az ő oldaláról a történetet:

Sandee Crack drag queen"Sandee Crack vagyok. Én vagyok az a drag queen akit a Libra reklámban láttatok amit aztán a transzközösség egy része megfúrt.

Először is szeretném kijelenteni, hogy alapjában véve én egy meleg férfi vagyok aki azért öltözik nőibe, hogy előadjon, évek óta csinálom ezt és folytatni is fogom. Soha nem tartottam magam transzneműnek és soha sem fogom. Amikor felkértek a Libra reklámra jó ötletnek tartottam a részvételt, hiszen úgy véltem segíthet a drag queenek és tágabb értelemben a meleg férfiak elfogadottságának növelésére a szélesebb közösségben. A Libra nagyon profi volt és elfogadták minden igényem drag queenként és meleg férfiként a teljes gyártási folyamat során. meg nem fordultam a fejemben egyetlen pillanatra sem, hogy transznőnek vélnek majd hiszen nem is érzem magam annak. Tudatosan szőrösen hagytuk a karom, váll nélküli ruhát választottunk, hogy hangsúlyozzuk a széles vállaim, ha figyelmesen megnézitek még a borostám is látszik eg ypicit. Biztosítottak róla, hogy sokkal magasabbnak tűnök majd mint a lány aki mellettem állt. Láttam a reklámot az adásba kerülés előtt és lenyűgözött. Hihetetlenül sok támogatást kaptam transzoktól, melegektől heteroktól mióta megy a reklám. Hiszem, hogy egy drag queen szerepklése a main stream médiában egy lépéssel közelebb hozza az elfogadást és nagyon büszke vagyok arra, hogy részese lehettem.

Sajnos a transzközösség egy része úgy érezte, hogy a reklámal azt a harcot támadjuk amit a társadalommal vívnak, hogy az egyenjogú nőnek tekintse őket. Nagyon fontos nekem is ez a harc és szeretném ha a társadalmat több információval tudnánk ellátni. Ennek ellenére úgy érzem  azzal, hogy drag queenként szerepeltem a tvben és életem egy megszokott részét játszottam el ott, az én életem váltott ki dragfóbiát a transzneműek körében mivel azt támadják ami igazságot mutat be a transzvesztiták életéről. A drag queen és a transzvesztita férfi női ruhában és ha ez sértő a transznők számára akkor attól félek nem tudok bocsánatot kérni, hiszen azzal azért kérnék bocsánatot, hogy az vagyok aki."

Mindnekinek megvan hát a maga álláspontja a saját szemszögéből ami csupán annyi következtetés levonására elég, hogy van még mit tanulnunk egymásról, egymástól és mindenkit meg lehet érteni a saját nézőpontjából. Dolgokat lehet túlreagálni és beléjük lehet bármit magyarázni, de a nemi identitással játszani nem egyszerű és oda vissza üthet, valamint mindig bánt valakit bármit is jelentünk ki.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook