péntek márc. 29

Transzszexualitás okai és kialakulása

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail
transznemű transzszexuális

A transzszexualitás egy, a mai napokban egyre gyakoribb jelenség. Eddig nem nagyon lehetett róla hallani, mert nem mertek róla beszélni, de igenis beszélni kell róla. Sokan nagy tévedésbe esnek és úgy fogják fel, hogy ez egy választás, vagy rendellenesség, de hadd szögezzem le, hogy ez se nem választás,se nem betegség.



A transzszexualitás okai nagyon sokfélék lehetnek. Például befolyásolja a nemi identitást az agy embriókori fejlődése, amely már a születésnél jelen van, ettőlfogva megváltozhatatlan, vagyis nem döntés.

"Számtalan tudományos hipotézis hatásainak vizsgálata folyamán kiderült, hogy a hormonok a magzati fejlődés során nagyon fontos szerepet játszanak, ezenkívül szoros kapcsolatban áll az agy idegrendszeri fejlődésével. Az egyik legelfogadottabb meghatározás szerint „transzneműek azok az emberek, akiket valamilyen neműnek soroltak be – legtöbbször születéskor és a nemi szerveik alapján –, de akik ezt magukra nézve téves vagy hiányos megjelölésnek találják”.

A transzneműség két alapvető formája az FtM és az MtF: az FtM a nőből férfivá, az MtF pedig a férfiból nővé alakult vagy alakuló embert jelölheti. Különösen fontos lehet ez a transzszexuálisoknál, ahol a két csoportnak egész más nehézségekkel kell szembenézniük.

A transzneműség identitás, vagyis arra utal, hogy az illető nemileg hová tartozónak tartja magát, nem pedig arra, hogy kihez vonzódik. A transzneműség az irányultságtólfüggetlen, arra „merőleges” dimenzió: a transzneműek közt ugyanis léteznek heteroszexuálisok, homoszexuálisok, biszexuálisok és aszexuálisok egyaránt.

Az, ha valaki például ellenkező nemű testben szeretne élni, semmit sem mond arról, hogy az illető melyik nem iránt érdeklődik, és az sincs szükségszerűen meghatározva, hogy ez az átalakulás során megváltozik-e, vagy sem. Ugyanígy, az a (mára jórészt elavult) kép ugyanúgy nem helytálló, miszerint a homoszexuálisok viselkedésben vagy öltözködésben az ellenkező neműeket imitálnák: a meleg férfiak és a leszbikus nők túlnyomó többsége jól érzi magát a nemüknek megfelelő külsővel (ennek is köszönhető, hogy nagy részük továbbra is megteheti, hogy nem fedi fel magát mások előtt).

A nemi identitás és a nemi irányultság különbözősége ellenére a szexuális kisebbség fogalma mindazokat felöleli, akik akár az egyik, akár a másik téren eltérnek a többségtől, mint ahogy az LMBTelnevezés (leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) is mindkettőre egyaránt utal."

"Maga az identitás lassan fejlődik, körülbelül 2 és 7 éves kor között. Az ilyen korú gyerekek vizuális benyomásaikra hagyatkoznak, így pl. a legtöbb 4 éves gyerek esetében a nem, a szexus megváltoztatható, míg a 6-7 évesek döntő többségénél már nem. Az elmélet azt mondja, hogy előbb alakul ki a saját nem tudatosulása, és ezt követi a nemhez való igazodás. Más szóval nem a külső jutalom a motiváló erő, hanem az, hogy a saját nemének megfelelően viselkedjen."

Európában minden 30 ezredik férfi és 100 ezredik nő szeretne nemet váltani. (forrás: nzherald)

Biológiai okok:

Az agy egy része, amely a nem és az ösztönök köszpontjaként ismert, az MTF transszexuálisok többszégénél női méretű, FTM transszexuálisoknál pedig férfi méretű. Míg a vizsgált transzszexuálisok hormonkezelés alatt álltak, elvégeztek egy kísérletet, amelyben nem-transzszexuális nőket és férfiakat vetettek alá hormonkezelésnek, de különböző egészségügyi okok miatt nem változott a hormonszintjük. Az ellenőrzések alatt agyuk továbbra is megtartotta a nemükre jellemző méreit. Továbbá nem találtak összefüggést a szexuális orientáció és a transszexualitás között. Egy MTF alany ezenkívül tökéletesen női méretekkel egyező stria terminalis-szal (BSTc) rendelkezett, még mielőtt átesett volna női hormonkezeléseken.

Jelentős nemi dimorfizmus (a nemek közötti eltérés) a BSTc-ben felnőtté válásig nem állapítható meg. Chung azt állítja, hogy vagy változások a magzati hormonszintben változásokat idéz elő a BSTc-ben; sűrűségváltozást, neuronális aktivitást, vagy a neurokémiai tartalom, amely később meghatározza a méretet és neuronok számát BSTc-ben, illetve a méretét, így ez befolyásolja, hogy létrehozzon egy nemi identitást, amely összhangban van az egyén anatómiai nemével.

Szóval a transzszexualizmus a szexuális differenciálódás zavara a nemi dimorfizmusban.

A nemi dimorfizmus, más néven ivari kétalakúság az a jelenség, amikor egy faj hímnemű és nőnemű példányai jelentősen eltérnek egymástól testfelépítésben, testméretben, színben, állatoknál a párzási időszakban az udvarlás vagy a párharcok során felhasználható dísztollakban, szarvakban stb. A nemi kétalakúság legjellemzőbb oka a nemi szelekció. (Wikipédia)

Míg az MRI képek nem képesek láthatóvá tenni bizonyos területeket, mint például BSTc és INAH3, amelyek megkönnyítenék azok szerkezetének tanulmányozását. Lüders (2009), 24, nem hormonkezelt MTF transzszexuálist vizsgáltak meg MRI segítségével. Bár a regionális szürkeállomány koncentrációjában kisebb a különbségek voltak megtalálhatók, amelyek jellemzőbbek voltak a férfiakra, mint a nőkre, de volt egy jóval nagyobb volumenű szürke a jobb putamenben, amely eltér a férfiakétól. Mint sok korábbi tanulmány, arra a következtetésre jutottak, hogy a transzszexualitás kapcsolódik a különböző agyi mintázatokhoz.

Továbbá tanulmányoztak egy csoport FTM transzszexuálist, akik még nem estek át hormonkezeléseken: részleges anizotrópiai értékek fehérállományban a mediális és a hátsó részben a jobb fél hosszanti fasciculusban (egy monokultúrás nemi őssejt-csoport) (SLF), a kis forcepben, és a corticospinalis rendszerben. 

Sasaki Shinya

Ajánlott oldal: transvanilla.hu - információk a transzneműségről

 

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook