csütörtök márc. 28

Stop Trans Pathologization - 2012

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail
stp 2012 stp 2012

A kezdeményezés weboldala láthatóvá teszi mindenki számára az összefogás nemzetközi szintjét. A legfontosabb esemény 2007 óta minden évben, demonstrációk tartása egy időben világszerte. 2010. október 23-án több kontinensen is demonstrációkat tartanak az ügy érdekében. A kampányt a Nemzetközi Hálózat a Transzdepatologizálásért szervezet koordinálja. A csoportot spanyol aktivisták hozták létre, de az ügy nemzetközi szintre emelkedett mivel céljuk elérése egyetemleges és nemzetközi szervezetektől függ. (APA - Amerikai Pszichiátriai Egyesülés, WHO - World Health Organization)

 

Követeléseik 1. A nemi identitás zavar kivétele a nemzetközi kórmeghatározó kézikönyvekből. (DSM - Mentális rendellenességek kórmeghatározó és statisztikai kézikönyve ill. ICD - Betegségek nemzetközi osztályozása)

2. Az egészségügyi ellátórendszerben legyen kidolgozva a nemváltási procedúra menete.

3. Szüntessék meg a kettős normalizáló kezeléseket interszexuális emberek esetében.

4. Ingyen hozzáférést a hormonkezelésekhez és a műtétekhez (pszichiátriai felügyelet nélkül).

5. Transzfóbia elleni küzdelem.


stp2012A DSM revízióját 2013-ra, az ICD revízióját pedig 2014-re készítik el a szakemberek. Az STP 2012 kampány egyértelmű és világos célja, hogy a transz ellátások megkönnyítésének illetve az egészségügyi ellátás keretében lehetővé tételének érdekében említsék ugyan, de csupán nem patologizáló módon a helyzetet az ICD-11-ben.

Magyarországon úgy döntöttünk a kezdeményezéshez csatlakozva egy workshop (kerekasztal) jellegű beszélgetést szervezünk október 25-én. Október 23-ában nem is gondolkodtunk mivel az hazánkban munkaszüneti nap és az utóbbi években tapasztalt túlpolitizált hangulat és erőszakos cselekmények miatt. Az erőszakos eseményektől illetve a lelepleződéstől való félelem miatt nem lenne sikeres a transzközösségen belül egy demonstráció vagy egyéb nyilvános esemény tartása sem. Meghívott vendégünk lesz Takács Judit szociológus és egy pszichológus aki a transzneműek ellátórendszerében régóta tevékeny szerepet vállal. Megvitatjuk a depatologizáció érdekében tett nemzetközi erőfeszítéseket, a magyar orvosi testületek jelenlegi álláspontját az ügyben és a depatologizáció lehetséges hatását a transznemű emberek életére. Az eseményt a Háttér Társaság és a TransVanilla közösen szervezi.

Időpont
: 2010. október 25. 18:00
Helyszín: MTA Szociológiai Kutatóintézet Könyvtárterme
1014 Budapest, Úri utca 49. I. emelet, Titkárság

Meghívó

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook