csütörtök márc. 28

Az Indiana-i kórház megtagadta egy transznemű nőtől az ellátást

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail
transz amerikatransznemű

A Muncie-ban, Indiana-ban található kórház személyzete kinevette és teljes mértékben megtagadta az orvosi ellátást attól a transznemű hölgytől, aki múlt hónapban súlyos tüdő panaszokkal érkezett a kórházba.


Erin Vaught vért köhögött és ezért a Ball Memorial Kórházba sietett. Az első elutasítás után még két órát várakozott, melyet újabb elutasítás követett. Állítása szerint szóbelileg is bántalmazták, olyan szavakat használva, mint "hímnő", "transzvesztita", vagy "az".

Indiana-ban és szerte az USA-ban a transz- és melegjogi aktivisták azonnal reagáltak és hevesen tiltakoztak, s nem sokkal az eset után a kórház 2000 darab tiltakozó panaszlevelet kapott.

A kórház igazgatója, Mike Haley gyorsan reagált. Az EdgeBoston.com szerint így nyilatkozott: "A Ball Memorial Kórház elkötelezett amellett, hogy betartsa az Indiana államban a transzneműek jogaival foglalkozó Equality [and] Indiana Transgender Rights Advocacy Alliance által megfogalmazott alapelveket, melyet beépít ellátási rendszerébe, figyelembe vesz dolgozóival való viszonyában és információs felvilágosító tréningek szervezésébe.

"Kiemelkedő színvonalú egészségügyi ellátást szeretnénk nyújtani minden betegünk számára, és továbbra is megbecsüléssel és tisztelettel viseltetünk minden betegünk és családtagjaik felé."

Doug Whitinger, az Indiana Equality bizottság vezetője az EdgeBoston-nak elmondta, hogy büszke rá, hogy Ms Vaught-ban volt elég bátorság ahhoz, hogy megkeresse őt és beszámoljon neki az incidensről. Hozzátette: "Erin volt az, akinek révén reflektorfénybe került a kérdés, hogy még mindig vannak az államnak és az országnak olyan részei, ahol az emberek naponta szembesülnek ehhez hasonló hátrányos megkülönböztetéssel . . . mindez a közelünkben, mellettünk történik, nem távol, messze. . . Azt hiszem, hogy ez elég motiváló erő lehet az embereknek, hogy ne hagyják szó nélkül és cselekedjenek."

Az idén korábban a Lambda Legal LMBT jogi szervezet által rendelkezésre bocsátott adatok szerint az olyan incidensek, mint amit Ms Vaught-nak is el kellett szenvednie, egyáltalán nem szokatlanok a transznemű közösség berkein belül.

A Lambda által végzett kutatás 5000 megkérdezett válaszait vizsgálta. A felmérés szerint transznemű emberek 70 %-a állította, hogy szembesült már hátrányos megkülönböztetéssel az orvosi ellátás területén, az LMB emberek 56 %-a pedig kapott már nem megfelelő színvonalú ellátást szexuális orientációja miatt.

 

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook