csütörtök márc. 28

Egy transznemű nő megnyerte az elbocsátása kapcsán indított munkaügyi pert

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail
meleg felvonulástransznemű

Georgia Állam Törvényhozásának Közgyűlési irodája bocsátotta el azt a transznemű nőt, aki a legfelsőbb bíróság ítélete szerint diszkrimináció áldozata lett ezáltal. Az Atlanta Journal-Constitution szerint a kerületileg illetékes bíró, Richard Story még nem döntötte el milyen kárpótlásra számíthat a sértett, Vandy Beth Glenn. Újabb meghallgatást tűzött ki jövő hét keddre.


Glenn-t még 2005-ben vette fel a cég Glenn Morrison néven, ő a rá következő évben tudatta munkaadójával, hogy male-to-female nemváltoztató operációra készül. Két évvel később elbocsátották állásából.

A nemváltoztatás egy hosszú folyamat és Glenn kollégái közül sokan ezzel tisztában is voltak. Glenn két évig dolgozott a Törvényhozás Közgyűlési Irodájában, ez alatt az időszak diagnosztizálták nála a Nemi Identitászavart. Ugyanazon a napon, amikor a felettesei erről tudomást szereztek, elbocsátották állásából. A munkaviszony felmondásánál az alábbi indoklás szerepelt "...nem volt megfelelő...bomlasztólag hatott...Glenn munkatársainak kellemetlen helyzetet teremtett."

Georgia Állam Északi Részének Kerületi Ügyészsége kimondta, hogy Georgia Állam Törvényhozásának Közgyűlési irodája megsértette az Alkotmányt, hiszen Glenn-t elbocsátásával hátrányos megkülönböztetés érte nemi identitása miatt. Az egyetlen dolog, ami a Közgyűlésnél töltött munkaviszonya alatt megváltozott, az a neme volt. Az Alkotmányban lefektetett egyenlő bánásmódról szóló alapelvek megvédik a munkavállalót a neme miatt őt érő előítéletekkel szemben.

Glenn-t a Lambda Jogi Csoport képviselte a perben, melyre végül két év után került pont.

"Ez egy nagy jelentőségű győzelem minden transznemű ember számára szerte az országban, és bízom benne, hogy a föderációs diszkrimináció ellenes törvény is hamarosan követni fogja," - kommentálta győzelmüket ma Vandy Beth Glenn a Lambda Jogi Csoport által rendezett sajtókonferencián.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook