péntek márc. 29

Chaz Bono hivatalosan is nemet vált

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail
chaz bono Chaz Bono

Bono a múlt héten hivatalos nem- és névváltoztatási kérelmet nyújtott be a Los Angeles-i illetékes bírósághoz, Chaz Salvatore Bono névre. A 41 éves író, aktivista és reality-tv sztár tavaly márciusban nem sokkal születésnapja után kezdte a hormonterápiát és akkor kezdett el férfiként élni.


Az egyik celebrity website birtokába került bírósági dokumentum szerint Amerika egyik ismert transzszexuális műtéteket végző specialistája Dr. Michael L. Brownstein igazolja, hogy "visszafordíthatatlan műtéti beavatkozást hajtott végre, Chaz Bono-n, hogy nemi jellegét nőből férfivá változtassa". A műtétre tavaly szeptemberben került sor. A pontos részletek nem szerepelnek a dokumentumban, de az esettel kapcsolatban megkérdezték a világ vezető transzszexuális sebészét, aki azt mondta a female to male átalakulási procedúráról, hogy az korántsem kiforrott még.  Dr. Marci Bowers azt is elmondta, hogy többféle lehetőség kínálkozik. -"Az egyik eljárás, amit általában megcsináltatnak a female to male-ek az a mellkas kialakítása, vagyis a masztektómia. Ez a műtét a mell eltávolításáról illetve módosításáról szól annak érdekében, hogy férfias alakjuk lehessen." Bowers szerint a female to male páciensek nagy többsége, kb. 90%-uk ezt elvégezteti. "Aztán választhatják a hiszterektómiát és ezt körül-belül 50%-uk meg is teszi. Utána pedig bár ez még kevésbé általános, de valamilyen formájú genitális műtét következhet."

Bowers azt mondja a phalloplasztikáról, hogy "méretes, de nagyon nem funkcionális". Beszél még arról, hogy "vannak, akik here implantokat is behelyeztetnek. Vannak, akik a vaginájuk egy részét is eltávolíttatják (vaginectomy) és aztán bezáratják. De vannak, akik megtartják és még szexuális kielégülésre is használják." De az alsó műtétek szerinte mindenképpen az egyén személyes döntésére vannak bízva. -"Mint mindenben, a döntések különbözőek és sokféle a mód, ahogyan az emberek kifejezik nemüket. Még egyszer, ez választás kérdése. Van, aki meg akar szabadulni a vaginájától... heréket akar és péniszt."

Aztán megemlíti a másik alternatívát, a metoidioplasty-t. "Ebben az esetben a klitoriszt szabadítjuk fel, amikor a tesztoszterontól már megnőtt. Lényegében egy kicsi pénisz lesz belőle."

Másrészt Bowers szerint onnan is megközelíthető a female to male eset, hogy már a transition korai szakaszában be tudnak olvadni a társadalomba. "A tesztoszteron nagyon erős, a pácienseknek szőrös lesz az arcuk, a mellkasuk, kopaszodni kezdenek. Úgyhogy azonnal férfiként tudnak illeszkedni a társadalomba. Mélyül a hangjuk... némelyiküknek nő a lába... és nagyon férfiasak lesznek igazán kis idő alatt - meglepően kevés idő alatt." Még egy üzenetet is meg akar osztani azzal kapcsolatban, hogy a közhiedelemmel ellentétben a nemváltás folyamata messze túlmutat a műtéteken. "Néha az emberek leragadnak a műtétek szintjén. Azt hiszik, csak arról szól. Pedig valójában a nemi szerepekről van szó és arról ahogyan a társadalom tekint rájuk. Igazából, becslések szerint a transznemű emberek 80%-a soha nem veti alá magát műtéti beavatkozásnak."

Bono élete legjobb döntésének nevezi a nemváltást. Meghallgatásra ügyében május 6-án kerül sor.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook