kedd ápr. 23

Az ausztrál kormány visszavonta a "nem meghatározott" társadalmi nem státuszt

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail
norrie Gender

Három hete kapta meg a skót származású ausztrál Norrie mAy-welby a világon elsőként a hivatalos iratokat amelyek "nem meghatározott" neműként ismerik el, amiről nemrég mi is hírt adtunk.

Születésekor fiúnak anyakönyvezték, később nemet váltott, de nem érezte magát elégedettnek azzal, hogy pusztán nőként éljen.


Orvosok igazolták, hogy nem férfi és nem is nő és a helyi anyakönyvi hivatal február végén kiállította számára az ennek megfelelő új dokumentumokat.

 

Állítólag sem Norrie sem a hivatal nem volt felkészülve arra, hogy mindez ekkora érdeklődést vált ki világszerte. E hét kedden felhívták Norrie-t és elmagyarázták neki, hogy hibáztak és a bizonyítvány, amit kiadtak jogilag érvénytelen.

Szó volt erről az új-dél wales-i parlamentben is, ahol elmondták, hogy miután megszellőztették a hírt a médiában többen is érdeklődtek a hivatalban. Az anyakönyvvezető csak akkor adhat ki új anyakönyvi kivonatot, ha azt nemváltás előzte meg és csak férfi vagy női nem szerepelhet abban.

Nagy a zűrzavar a döntés körül, mivel a főügyész szerint az érvényben lévő törvények szerint egy ember nemi státusza csak férfi vagy nő lehet. Ebben az esetben nyilvánvalóan az új anyakönyvi kivonat, amely a "neme nem maghatározott" bejegyzést tartalmazná, jogilag nem állná meg a helyét.

Norrie nagyon elkeseredett. -"Úgy érzem mintha megöltek volna.  Az identitásom az egész világot bejárta... (és most) a főügyész elveszi tőlem azt, amit már megkaptam."

Jogi félreértés vagy politikai nyomás? Az anyakönyvi hivatal azt mondja nem gyakorolt rájuk senki nyomást a hatálytalanítás ügyében.

Két kulcskérdés van ezügyben. Egyrészről az egyénnek joga van ahhoz, hogy a hivatalos dokumentumaiban ne olyan neműként ismerjék el, amellyel nem tud azonosulni. Másodszor pedig, ami egy picit radikálisabb gondolat, el lehetne ismerni a harmadik utat - egy társadalmi nemet, ami nem férfi és nem nő.

Norrie valami ilyesmit szeretne elérni. Nem az a célja, hogy nem nélküliként ismerjék el, hanem azt szeretné, hogy ismerjék el, ő egyszerűen nem illik abba az egyszerű nemi szerepmodellbe, amely a vagy nő, vagy férfi címkéket ismeri csak. Szerinte őt akár biológiai, akár viselkedésbeli szempontok alapján nézi valaki se nem férfi, se nem nő.

Végül is ez a vita arról szól, hogy mi szerepelhet hivatalos dokumentumokban. Az új-dél wales-i kormány szerint nagyon úgy tűnik, hogy a törvényeik nem teszik lehetővé a férfi és a női nem mellett más bejegyzését.

Egy Zöld Párti képviselő a Felsőházból azt mondja, hogy a kormánynak figyelembe kellene vennie, azt a 2009-es Emberi Jogi Bizottság által közzétett jelentést, amely egy olyan kulcsfontosság ajánlást tett, hogy 18 éves kor felettiek dönthessenek úgy, hogy meghatározatlan neműként szeretnének szerepelni a hivatalos irataikban. Még azt is hozzátette, ha mindennek törvényi akadálya van, akkor változtassanak a törvényeken  Norrie és a hozzá hasonló helyzetben lévők érdekében.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook