péntek ápr. 19

A transzneműek helyzete

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail
transznemű magyarország Transznemű

A Magyar LMBT Szövetség és a Háttér Társaság a Melegekért 2009 szeptembere és 2010 áprilisa között szakmai fórumsorozatot szervez. Március 13.-án A transzneműek helyzete került sorra. A tematikus beszélgetések során arra tesznek kísérletet, hogy a nemzetközi jó gyakorlatokból tanulva konkrét együttműködési formákat, projekteket dolgozzanak ki az ernyőszervezet és a tagszervezetek számára.

Eddigi fórumaik:

  • Civil szervezetek és a tágabb LMBT közösség,
  • Gyűlöletbeszéd és homofób erőszak,
  • Az oktatás világa,
  • Melegség és megismerés program,
  • Egészségügy és HIV/AIDS prevenció,
  • A munka világ,
  • Partnerkapcsolat és gyermekvállalás,

A fórumok formátuma a következő: a beszélgetések egy felvezető előadással indulnak, amelyet az adott téma felkért szakértője tart. Jelen esetben Takács Judit szociológus, a lélek műtétei című könyv szerkesztőjének előadását hallgathattuk meg.

A lélek műtétei a Transzszexuálisok az egészségügyi-szociális ellátórendszerben című kutatás részeként készült a Társadalmi befogadás - 2003 program keretében. Magyarországon ez volt az első transzszexuális emberekkel foglalkozó, társadalomtudományi megközelítéseket alkalmazó leíró kutatás, amely a nemváltás hivatalos és egészségügyi lehetőségeinek feltérképezésével átfogó képet kívánt alkotni a transzszexualitás jelenségének társadalmi kezeléséről.

Az előadás összefoglalja a téma kapcsán elérhető nemzetközi szakirodalmat, főbb kutatási kérdéseket és irányokat, kitér a magyarországi helyzet kapcsán elérhető adatok ismertetésére, és mindezek alapján felvázolja a terület legfontosabb problémáit. Ezt egy gyakorlati előadás követi, amely áttekinti, a problémák kapcsán milyen civil kezdeményezések működnek a világban. Ez után a résztvevőknek 2 óra áll rendelkezésére, hogy projektötleteket dolgozzanak ki.

A beszélgetés során arra kerestük a választ, hogy:

  • milyen (jogszabályi) változásokra lenne szükség;
  • hogyan növelhető a társadalom és az érintett szakmák (elsősorban az egészségügy) érzékenysége a transzszexuálisok problémái iránt;
  • hogyan integrálhatóak a transzneműek szempontjai az LMBT szervezetek munkájába.

A fórumon arra a következtetésre jutottunk, hogy a  2003-asTranszszexuálisok az egészségügyi-szociális ellátórendszerben című kutatás eredményeként tett ajánlások a jó gyakorlat érdekében a mai napig aktuálisak.

Sőt a transzszexuálisok helyzete azzal szemben, hogy Magyarországon példaszerűen gyors és bürokratikus akadályoktól mentes (személyes véleményem szerint túlzottan liberális) 2007 óta még hátrányosabb helyzetbe került. Az egészségügi reformoknak köszönhetően egy tollvonással megszüntették a nemi átalakító műtétek finanszírozását, az OEP a költségek töredékét, pontosan10 %-át állja. Annak köszönhetően, hogy a transzszexuálisok ellátásának nincs konkrét minisztériumi felelőse,  ezzel a támogatással gyakran az érintettek nem tudnak élni, ezt a jogukat nem tudják érvényesíteni. A személyes beszámolókból nagyon eltérő költségekről és ellátási minőségről szerezhetünk tudomást.

A 2003-as Transzszexuálisok az egészségügyi-szociális ellátórendszerben című kutatás eredményeként tett ajánlások a jó gyakorlat érdekében, melyet most 2010-ben a transzszexuális beavatkozások nagyobb mértékű támogatottságának elérésével egészítenék ki.

  • Legyen konkrét, minisztériumi szintű gazdája, illetékese a transzszexuálisok ellátásának
  • Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium a transzszexualizmussal kapcsolatban gondoskodjon többféle médiumon keresztül elérhető, korrekt tájékoztatásról
  • Szakemberek, és érintettek bevonásával (anonim postai út, internetes megkérdezés) határozzák meg a nemváltás folyamatának menetét, biztosítsák annak jogszabályi alapjait és átláthatóságát.
  • Legyen közismert, az OEP milyen beavatkozásokat támogat, és milyeneket nem.
  • A társadalombiztosítás által támogatott beavatkozások körét az érintettek szükségleteinek alapos mérlegelésével határozzák meg
  • Különítsék el világosan az állami és magánpraxist, és gondoskodjanak arról, hogy az államhoz segítségért forduló páciensnek ne kelljen csúszópénzeket fizetnie
  • Az ESzCsM hozzon létre egy felelős orvoscsoportot, amelyben pszichiáter, nőgyógyász, urológus, belgyógyász és plasztikai sebész is részt vesz. Ezt egy olyan intézet keretében tudnánk elképzelni, amely a nemi identitás kérdéseivel kapcsolatos kutatás és tanácsadás feladatköreit is el tudná látni, valamint biztosítaná a területen dolgozó szakemberek továbbképzését is.
  • Alakítsanak ki egy „transzpozitív” orvosi gyakorlatot, amely az ellátásért felelős szakemberek előítéleteinek csökkentését jelenti.
  • Rendezzék a nemváltásnál kérdésessé váló családjogi viszonyokat, amely érinti az azonos nemű párok házasságát, a gyermekelhelyezést, a láthatást, a rokonság jellegének (apa, anya) megnevezését.

pinkvanilla.hu

Ajánlott oldal: transvanilla.hu - információk a transzneműségről

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook