szerda ápr. 24

Ausztráliában elismerték a "nem meghatározott" társadalmi nemet

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail
norrie gender

Ausztrália lehet, hogy történelmet írt a héten azzal, hogy az új-dél wales-i kormány engedélyezte a hivatalosan "nem meghatározott" nem bejegyzését egy személy esetében.

Ez a mérföldkő a gender queer történelemben annak köszönhető, hogy egy Sydney-ben élő személy születési anyakönyvi kivonatában a megfelelő rovatban a "neme nem meghatározott" adat került feltüntetésre.


A he és a she személyes névmások mellett most már hivatalosan elismeri az Ausztrál kormány a nem-semleges harmadikat, ami a se nem férfi, se nem nő személyt jelöli: zie. A her és his helyett a semleges verzió a hir.

Egy hosszú út végső állomása ez Norrie (Norrie May-Welby) számára, akit 48 évvel ezelőtt Skóciában fiúként vettek nyilvántartásba születésekor. 23 évesen hormonkezeléssel és műtétekkel nemének megváltoztatásába kezdett. Később Ausztráliában hivatalosan nőként ismerték el. De az nem tette boldoggá, hogy kizárólag nőként élje az életét.

Egy olyan lobbi csoportban kampányol, amely a társadalmi és biológiai nemek tekintetében különböző emberek jogaiért küzd. Filozófiája szerint melyet művészetének és a biológiai és társadalmi nemekkel kapcsolatos területen végzett munkája során alakított ki abból a keleti egységkoncepcióból ered, amely szerint a yin és a yang csupán két fele egy sokkal nagyobb egésznek.

Weboldalán ezt írja: A szakemberek, akik a transzszexuális és interszexuális orvosi beavatkozásokról tájékoztatnak, azt feltételezik, hogy mindenkinek van egy igazi alapvető nemi identitása még akkor is, ha ez nem vág egybe az anatómiájával. Még a biológiai értelemben vett interszexuális gyermekeknek is valamilyen neműnek kell lenniük igazából és műtéti úton kell megszabadulni az úgynevezett hamis nem jegyeitől.

Nem meglepő módon sok interszexuális gyermek sérül a szexuális kettőség megszüntetése során. Felnőtt korban sokan közülük a kiírt ott nemüket választják, amit transzszexuális procedúrák segítségével érhetnek el, de mindenképpen az eredendően megmaradt nemük elvesztésének árán. És ez csupán az egyik tragikus eredménye a társadalmunk egymást kizáró nemekbe vetett hitének.

Nem minden emberi társadalom tekinti egymást kizárónak a nemeket. Transznemű embereket láthatunk Indiában half half-ként, a Fülöp-szigeteken lady-boyként és az őslakos amerikai kultúrában úgynevezett kettős lelkületűként.  A mi társadalmunkban egymással szembenálló nemeket látunk ahelyett, hogy egyszerűen két nem lenne. Kétnemű. Ennek fényében szükséges csupán az a teljesen feleslegesnek tűnő dolog, hogy az egyik nem jellegeit el kell tüntetnünk ahhoz, hogy a másikat kifejezésre juttathassuk.

Kíváncsi vagyok, vajon több esélyünk lenne-e a boldogságra a mi nyugati kultúránkban is, ha nekünk is lenne lehetőségünk nemcsak egyszerűen egyik vagy másik neműnek lennünk, hanem lehetnénk mindkettő, ha úgy szeretnénk.

Norrie abbahagyta a hormonkezeléseket és felvette a semleges nemet - se nem férfi, se nem nő - elutasítva a további női vagy férfi szerepbe való normalizációt.

Idén januárban orvosok jelentették ki, hogy nem tudják meghatározni őt sem férfiként sem nőként, nincsenek ivarmirigyei, hormonális rendszere nem tipikusan férfi vagy női és pszichológiai identitása is semleges.

Az összes többi már történelem.

A fordulópontnak számító döntés ironikus lehet a többi transz ausztrál ember számára, mivel három éve Alexander Downer külügyminiszter titokban és egyeztetés nélkül megszüntette azt a gyakorlatot, hogy a transzemberek választott nemüknek megfelelő útlevelet kaphattak.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook