szombat ápr. 20

Franciaország levette a transzszexualizmust a mentális betegségek listájáról

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail
transztörvénytranszjog

Roselyne Bachelot egészségügyi miniszter  tavaly májusban a Homofóbia éa Transzfóbia ellenes világnapon beszélt először arról, hogy készülnek a mentális betegségek listájából kivenni ezt a betegséget.

A napokban egy kormányrendelet erősítette meg a változást. Franciaország az első ország a világon amely egyszerűen betegségnek tekinti a transzszexualizmust. Bár ez a lépés megtörtént és fontos, a WHO (World Health Organisation) és az APA (American Psychiatric Association) még mindig a mentális zavarok között listázza a betegséget.  Transz aktivisták abban bíznak, hogy ez ösztönzi majd ezeket a szervezeteket, hogy kövessék Franciaország példáját.

Decemberben a második International Experts' Meeting on HIV Prevention for MSM, WSW [men who have sex with men and women who have sex with women] and Transgenders konferencián volt szó arról, hogy betegségnek kellene besorolni a transzszexualizmust annak érdekében, hogy a transzneműek elkerülhessék a mentális zavar miatti megbélyegzést.

Ne feledjük valamikor a homoszexualitás is mentális betegség volt, amit az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1990. május 17-én törölt a mentális betegségek jegyzékéből.

Ez a győzelem fontos a hátrányos megkülönböztetés elleni harcban, bár egyes szervezetek aggódnak az esetleges következmények miatt. Különös tekintettel a szociális kifizetésekre.  Egy strasbourgi transznemű egyesület attól tart bizonyos ellátások kifizetését megtagadhatja majd az állam a transzneműektől. Kérdés az is, ha nem pszichiátriai betegség akkor ki és hogyan állapítja meg a betegség fennállását? A rendelet  ezekben a kérdésekben nem foglal állást. A csatát tehát megnyerték a francia transzneműek, de a helyzet még nem világos.

pinkvanilla.hu

Ajánlott oldal: transvanilla.hu - információk a transzneműségről

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook