Az egyenlő bánásmód gyakorlatai

Értékelés: / 3
PoorBest 
Szerző: Takács Judit
Kiadó: Új mandátum
Oldal: 276
Nyelv: magyar, angol
Megjelenés éve: 2007
Alcím: Az LMBT-embereket érintő társadalmi megkülönböztetés felszámolásának keretei Magyarországon
Besorolás: meleg, biszexuális, leszbikus, transznemű

az egyenlő bánásmód gyakorlatai"Az Európai Parlament 1998-ban határozatban hangsúlyozta, hogy az Európai Unióba belépni szándékozó államok közül nem támogatja azoknak az országoknak a csatlakozását, ahol nem tartják tiszteletben a homoszexuális emberek emberi jogait. E jogok elismerésének fő kritériuma az volt, hogy az érintett országokban eltöröljék a homoszexuális és a heteroszexuális kapcsolatok megkülönböztető kezelését - különös tekintettel a beleegyezési korhatár eltérő meghatározására."

"Magyarország ennek a követelménynek 2002-ben tett eleget, amikor az Alkotmánybíróság döntését követően eltörölték a büntető törvénykönyvben korábban szereplő diszkriminatív részeket, melyek az azonos és a különböző nemű partnerek szexuális kapcsolatára vonatkozóan eltérően határozták meg a beleegyezési korhatárt.
Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló, 2003-ban elfogadott és 2004. január óta hatályban lévő magyar törvényben védett kategóriaként szerepel – többek között a nem, a fogyatékosság és a faji, illetve etnikai hovatartozás mellett – a szexuális orientáció és a nemi identitás is. Ezek alapján úgy tűnhet, hogy Magyarország „túlteljesítette” az uniós elvárásokat.Az európai elvárások tekintetében az is említendő, hogy a társadalmi diszkrimináció más dimenzióival – elsősorban a faji, illetve az etnikai diszkrimináció területével – összehasonlítva a szexuális orientáción alapuló diszkrimináció elleni fellépés kevesebb hangsúlyt kapott. Ezen a területen a magyarországi változásokhoz tevékenyen hozzájárultak a szexuális kisebbségek érdekvédelmével foglalkozó civil szervezetek...
Kutatásom során olyan magyar és nemzetközi forrásokat próbáltam feltérképezni, melyek segítségével alátámasztható, hogy a leszbikus, a meleg, a biszexuális és a transznemű (LMBT) emberek jogai nem különleges privilégiumok, hanem alapvető emberi jogok. Ezeknek az érveknek a bemutatásával szeretnék hozzájárulni olyan jövőbeli stratégiák kialakításához, amelyek célja az emberi jogok, az emberi méltóság, valamint a különböző egyéni és társas életformák közötti választás szabadságának minél szélesebb körű elismertetése."Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook