Transzvesztita kiállítás Szegeden

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Ajánló

férfi nőKülönleges témájú fényképek láthatók a REÖK most nyíló kiállításán: a fotográfiák brazil transzvesztitákat ábrázolnak, egyikük az utolsó vacsorát idézi. Az osztrák Marianne Greber alkotásaival azt szeretné prezentálni, hogy a világ sokszínű, és a tolerancia elengedhetetlen. A kiállítás a bécsi KÜNSTLERHAUS és a REÖK együttmődésével jött létre.


A REÖK legújabb, Glamour című kiállításán az osztrák művésznő, Marianne Greber fotóit láthatják a látogatók. A művésznő igen speciális témát választott: brazil transzvesztita prostituáltak életét mutat be pillanatokat. A képeken megjelennek az ezekre az emberekre jellemző színpadias mindennapok, a folyamatosan a „köztes”-ben zajlódó élet.

Mindenkiben benne van a fiú és a lány is

„A tárlat anyaga tulajdonképpen a protestálásom része, és száz százalékig a mai társadalomról szól – mondja a fotós. – Tükröt mutat, ha úgy tetszik. Fontos, hogy lássuk: a világ színes. Amikor megszületünk, a lelkünkben nem fiúk vagyunk vagy lányok, mindenkiben megbújnak feminin és maszkulin vonások is. Más kérdés, hogy ezeket később ki hogyan mutatja meg. A képek kevésbé a nemiséget szeretnék ábrázolni, mintsem a létezés kérdését.”

Marianne Greber véleménye szerint transzvesztitának lenni természetes dolog, ezeknek az embereknek mégis nap mint nap huszonnégy órában kell harcolniuk önmagukért és azért, hogy elfogadják őket. A képeken úgynevezett drag queen-eket is láthatunk, ők olyan férfiak, akik nőnek öltözve szórakoztató előadásokat tartanak. „Egyiküket hatalmas bambuszok között sétálva fotóztam le. Megfigyelhetjük a felvételeken, hogy egyik növény se olyan, mint a másik. Máshogy nőnek – még akkor is, ha mindegyik bambusz –, némelyikük egészen extrém a többihez képest. Azt hiszem, érthető, mit szerettem volna ezzel szimbolizálni.”

A képek között szerepel az utolsó vacsora parafrázisa is. „Ez egyfajta tiszteletadás a vallás, egyúttal pedig a tolerancia felé – magyarázza Greber. – A transzvesztiták részesei szeretnének lenni a vallásnak, hisznek Jézusban.”


A művésznő Brazíliában készítette képeit, melyek egyébként a Sou Glamour című albumában is megjelentek. „Érdekes volt a munkafolyamat – emlékszik vissza. – Rengeteg előítélet van bennük is, például a fotósokkal szemben. Azt gondolják, hogy aki fotózza őket, az mindenképpen a nemiségüket szeretné kiemelni, holott én a művészetüket kívántam megörökíteni. Erről azonban rendkívül sokáig kellett győzködni őket. Szinte velük éltem annak érdekében, hogy megismerjem a világukat, például a prostituáltakat az utcára is követtem. Őket is el kell fogadnunk, hiszen rengeteg transzvesztitának nincs más lehetősége a megélhetésre.”

A művésznő saját bevallása szerint konzervatív ember, mégsem érdekli, ha valaki meleg vagy transzvesztita. Kiállításával azt a célt tűzte ki maga elé, hogy rávilágítsa az emberek figyelmét arra: az életet több aspektusból is lehet nézni.

A kiállítás 2009. február 1-ig látogatható. A tárlatra szóló belépők 300 Ft-ba kerülnek.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook