Programajánló - Budapest Pride 2011

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Ajánló

meleg felvonuláspride

Idén is megrendezésre kerül a szokásos nyári Budapest Pride, korábbi nevén LMBT Film- és Kulturális Fesztivál. A rendezvények 2011. június 11-én, szombaton kezdődnek és június 19-én, vasárnap érnek véget.

Az idén az uniós elnökség miatt némiképp előrehozott Budapest Pride gerincét a filmfesztivál adja, ám további változatos programok (műhelybeszélgetések, kiállítás, táncest, bulik és egyéb közösségi rendezvények) is gazdagítják a fesztivált, nem beszélve a szombaton meghosszabbított útvonalon zajló Meleg Méltóság Menetről. A Budapest Pride hivatalos megnyitója június 12-én, vasárnap lesz a filmfesztivál helyszínéül is szolgáló Művész Moziban: ezúttal is megnyitóbeszédekkel, kulturális műsorszámokkal és a Háttér Társaság a Melegekért közéleti díjának kiosztásával.

A filmfesztivál – a hagyományok alapján – szintén vasárnap kezdődik, a megnyitó utáni nyitófilmmel és tart a jövő vasárnapi záró filmig, hétfőtől péntekig este hattól tízig tartó vetítésekkel. Idén – reflektálva európai uniós elnökségünkre is – sok európai filmet láthatnak a nézők, Nagy-Britanniától kezdve Spanyolországon, Franciaországon és Németországon át Olaszországig, kiválogatva az elmúlt mintegy egy év LMBT-témájú filmtermésének legjavát. Habkönnyű vígjátékok és drámaian komoly darabok egyaránt lesznek – tudtuk meg a filmfesztivál szervezőjétől, Nagy Szilviától. Láthatjuk például az idei Berlinalén Teddy-díjban részesített Ausente című argentin filmet, a filmjeivel a fesztiválon gyakran szereplő rendező, Casper Andreas új filmjét, a Violet Tendencies-t, a Magyarországon eddig még be nem mutatott A Single Man című remeket, Colin Firth Oscar-jelölt alakításával, a BBC legújabb Sarah Waters-adaptációját, a The Night Watch című filmet vagy a filmtörténelem leghosszabb csókjelenetével büszkélkedő Elena Undone-t.

Az idei Budapest Pride alatt összesen tíz műhelybeszélgetést rendeznek, hétfőtől péntekig, mindennap kettőt. A helyszín idén is a Bálint Közösségi Ház, ahol minden hétköznap fél ötkor és este hatkor kezdődik egy-egy workshop (vagyis idén – a tavalyi kéréseknek megfelelően – nem fognak egymással ütközni az érdekes beszélgetések). Az idei beszélgetések keretprogramja a magyar EU elnökség, az új Alaptörvény házasságra vonatkozó rendelkezése, illetve a médiatörvény LMBT közösségre is kiható részei. Mindezt kiegészíti egy vasárnapi záró workshop, az idei Budapest Pride összegzéséről, valamint ugyanezen a napon (19-én) lesz a Mozaik Keresztény Közösség immár hagyományos programja is – tájékoztatott minket Balaci Adrián, a műhelybeszélgetések szervezője. Sőt idén a fesztivállal egy időben, június 16-án, csütörtökön kerül megrendezésre a tavalyról is ismerős Második Magyarországi LMBT Üzleti és Emberi Jogi Konferencia, melynek idei fővédnöke Greg Dorey brit nagykövet (a helyszín a Brit Nagykövetség épülete lesz). Az ingyenes, ám regisztrációhoz kötött rendezvény célja az üzleti és az emberi jogok fejlődésének elősegítése Kelet-Közép-Európában és azon túl. A konferencián részt vesz Ulrike Lunacek európai parlamenti képviselő, az LMBT intergroup társelnöke is.

Az idei fesztivált is változatos közösségi programok színesítik: ismét lesz Rapid Randi lányoknak és fiúknak, valamint Open Mic, ahol mindenki megmutathatja, hogy mi különlegességet tud. Lesz Pride táncest 2 – Össztánc, ahol a társastáncok szerelmesei és vállalkozó kedvű érdeklődők érezhetik jól magukat. A PikkDáma bűvkörébe lépve idén is lesz játékest, a kulturális programok közül pedig feltétlenül meg kell említeni egy, a nagyvilág Pride-jairól készült fotókiállítást – árulta el Kristóffy Mária, az SZMA egyik kurátora.

S természetesen nem képzelhető el fesztivál bulik nélkül, melyek idén minden korábbinál színesebbnek ígérkeznek. Magát a fesztivált a már hagyományosnak tekinthető nyitó buli vezeti fel, június 11-én, szombat éjjel a Capellában. Idén is lesz Ladies’ Pride, ezúttal a Confettivel együttműködésben (június 17-én, pénteken), a nagykörúti Orfeumban, valamint Men’s Pride is, melynek idén az Alterego Bar & Lounge ad otthont. A bulik sorát a június 18-i, szombati Rainbow Party zárja, melynek helyszíne szintén az Orfeum lesz – tudtuk meg a bulik szervezőjétől, Czakó Pétertől.

S ne felejtsük el a Meleg Méltóság Menetet sem, mely idén meghosszabbított útvonalon halad. Ismert, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság először betiltotta a hosszabbított útvonalat, a bíróság azonban érvénytelenítette a tiltó határozatot. A felvonulás június 18-án, szombat délután lesz. A menet az Andrássy út Hősök tere felé eső végéről indul, végig halad a sugárúton, majd az Erzsébet tér előtt ráfordul a Bajcsy-Zsilinszky útra, hogy végül a Parlament előtt, az Alkotmány utcában érjen véget. A szervező Szivárvány Misszió Alapítvány így kíván reagálni a melegeket diszkrimináló új Alaptörvény ellen. „2011 júniusában tizenhatodik alkalommal rendezzük meg felvonulásunkat, hogy megmutassuk közösségünk sokszínűségét, és békésen, méltósággal hívjuk fel a politikai döntéshozók és a társadalom figyelmét az LMBT emberek problémáira. Rendezvényünkre minden, az emberi jogok és az elfogadás iránt elkötelezett embert várunk, szexuális irányultságtól és politikai véleménytől függetlenül.” – áll a szervezők korábbi közleményében.

Az írás megegyezik a Company magazin 2011. májusi számában megjelent cikkel.

budapestpride.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook