II. LIFT Leszbikus Identitások Fesztiválja

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Ajánló

lift2007. szeptember 29. szombat
Merlin Színház (Budapest, V. Gerlóczy u. 4.)


Kedves Érdeklődők!

Idén kerül sor másodszor a Leszbikus Identitások Fesztiváljára, azaz a LIFT-re. Az első, a maga nemében páratlan leszbikus fesztivál, ha még emlékeztek, 2005-ben volt a Kultiplexben. Tavaly, erőforrások híján sajnos nem sikerült megrendeznünk, idén viszont kárpótlásul igyekeztünk minél gazdagabb és színesebb programot összeállítani. Lesznek játék- és dokumentumfilmek a világ minden tájáról, fotó-, festmény-és szoborkiállítás leszbikus művészek munkáiból, workshopok és beszélgetések nemzetközi résztvevőkkel, játékok és hajnalig tartó buli az Ösztrosokkal közös szervezésben.

A LIFT célja változatlan: különböző művészeti csatornákon, egy kreatív női tér bemutatásával képet szeretne adni a leszbikus és biszexuális nők személyes élményeiről és társadalmi megítéléséről. A program további célja a kapcsolatépítés, a beszélgetés, a párbeszéd elősegítése – részben a leszbikus „közösség” különböző helyről érkező tagjai, részben pedig a leszbikusok és bármely egyéb szexuális irányultsággal bíró látogatók között. A program általánosabb célja pedig egy társadalmi különbségekre érzékenyebb, a különbségeket elfogadó attitűd elősegítése, és egy magabiztosabb, önmagát elfogadó leszbikus identitás megerősítése.

A fesztiválra tehát szeretettel várjuk a leszbikus és biszexuális nőket, de a szexuális kisebbségek helyzete iránt érdeklődő, bármilyen nemű és szexuális irányultságú közönséget is!

A Szervezők:

Borgos Anna
Szilas Judit
Takács Mária

Labrisz Leszbikus Egyesület

Megnyitó: 10.30

Kávézó

A fesztivált megnyitja Enyedi Ildikófilmrendező.

A leszbikus művészek munkáiból rendezett kiállítást megnyitja Bárdos-Deák Ági

Filmvetítések

Nagyterem 11-13h
Egy leszbikus Csodaországban
Francia dokumentumfilm, 2006, 28 p.
R: Anna Margarita Albelo

Palm springen 1990 óta minden tavasszal megrendezik a Dinah Shore Leszbikus Hétvégét. Ma ez a legnagyobb leszbikus rendezvény a világon, több mint 10.000 nő vesz részt rajta. Egy olyan időszakban, amikor egyre több leszbikus szerveződés szűnik meg, ez az esemény nemcsak hogy virágzik, de valódi, kulturális jelenséggé kezd válni. „Anna La Chocha” francia riporter segítségével betekintést nyerhetünk a hétvégébe, hogy megtudjuk, mi történik valójában, amikor a leszbikusok bevadulnak! A kubai származású rendező a francia Dyke TV számára készítette ezt a filmjét.

Mama
Amerikai komédia, 2006, 83 p.
R: Erin Greenwell

Egy feszült piackutató és egy operatőr plusz leendő tetoválóművész útban vannak következő állásuk felé. Amikor mindketten megfeneklenek egy hostelben a Kevés Remény nevű városban, elszabadul a pokol. Adj hozzá mindehhez egy unatkozó feleséget, és máris kész egy szexi leszbikus komédia.

14-15.30
A fásli, a zokni és a szőr

Magyar dokumentumfilm, 2006, 34 p.

A Budapesti Leszbikus Filmbizottság filmje.

A jedi lovagok korának vége, a Birodalom vaskézzel kormányozza a Galaxist. A lázadás szelleme azonban mégsem veszett ki teljesen. A legbátrabbak bevetik a fáslit, a zoknit és a szőrt. Nők egy csoportja dragkingként depolarizálja a Birodalom férfi-női rendjét. (A film 2007 októberében a washingtoni LMBT fesztiválon kerül bemutatásra.)

Szerelemtől sújtva
Kanadai komédia, 2006, 50 p.
R: Desiree Lim

Egy multikulturális családi élet felemelő portréja. A komédia két „szerelmi” történetet vegyít: egy fiatal leszbikus pár között és egy frissen előbújt fiú és szülei között. Míg Cara partnere házassági ajánlatával és konzervatív kínai szülei váratlan látogatásával birkózik, a fiú szörnyen támogató zsidó anyjával, nevelőapjával és meleg születésnapja váratlan visszatérésével foglalkozik.

15.30-17.30
Cigó

Brit játékfilm, 2005, 98 p.

R: Jan Dunn

A brit Dogma-film három különböző nézőpontból meséli el történetét, melyben kelet-európai menekültek sorsa fonódik össze egy kenti munkásosztálybeli családéval. Helen negyvenes háziasszony, gyermekeinek azonban nincs rá szükségük többé, goromba férje, Paul pedig már nem kívánja. Lányuk új barátja, Tasha Csehországból származó menekült, aki édesanyjával együtt családon belüli erőszak elől szökött az országba. Attól félnek, hogy bántalmazóik megtalálják és visszahurcolják őket, mielőtt a türelmetlenül várt brit útlevél jogi védelmet nyújthatna számukra. Paul bevándorlóellenes nézetei és Helen Tashához fűződő, több mint anyai érzései egyaránt befolyásolják az események végkifejletét.

17.30-19.00
Vadmacskabál
R: Veronika Minder
Svájci dokumentumfilm, 2005, 87 p.

Svájc elmúlt hetven éve egy rejtett kisebbség nézőpontjából elbeszélve: leszbikusok története és személyes beszámolói, kapcsolataik és nemzetközi hálójuk, találkozóhelyek és identitások keresése. Politikai küzdelmek, álarcok és szubkultúra. Az ismert filmrészletek bejátszásaival kísért film öt különböző korú nő portréját mutatja be. A film Teddy-díjat nyert a 2005-ös Berlinálén. A film előtti nemzetközi kerekasztalon vendégünk a zürichi Pink Apple melegfesztivál szervezője, Doris Senn!

19h
Tűzliliomok
Taiwani játékfilm, 2007, 98 p.
R: Zero Chou

Egy tragikus történettel terhelt tetoválás, amely szenvedélyes kapcsolatot indít el két nő között. Takeko, a tetoválóművész egy tűzliliom bekeretezett képét tartja szalonja falán. A mintát szó szerint apja húsából vágták ki, miután egy földrengésben meghalt. Jade, aki webkamerák előtt szerepel, szexi tetkót szeretne, hogy felizgassa klienseit. Majd meginvitálja Takekót a weboldalára, ahol szerelmet vall a lánynak… A film a 2007-es Berlinálén Teddy-díjat nyert.

Workshopok

Próbaterem
11h

„Gólya hozza…?”
Leszbikusok és a gyerekvállalás. Vezeti: Hatfaludi Judit és Lovas Nagy Anna

13h
Kreatív írás műhely Gordon Agátával

Kerekasztal-beszélgetések

Kamaraterem
15h

Melegjogi kerekasztal
Beszélgetés a melegek és leszbikusok jogi lehetőségeiről és perspektíváiról. Résztvevők: Spronz Júlia jogász (Patent Egyesület), Dombos Tamás szociológus (CEU). Vezeti: Sándor Bea

16.15
Leszbikus aktivisták és filmesek Közép-Európából

Nemzetközi kerekasztal. Résztvevők: Paula Jójart (Pozsony, Altera), Florentina Ionescu (Bukarest, Accept), Doris Senn (a zürichi Pink Apple fesztivál szervezője), Katrin Kremmler (filmrendező, Svájc). Vezeti: Hatfaludi Judit

17.30
Melegek az iskolában

A Labrisz Egyesület „Melegség és megismerés” programjának fogadtatásáról beszélnek az órákat befogadó meghívó pedagógusok és a program résztvevői. Vezeti: Béres-Deák Rita

Játékok
A Csajka (Csajkocsmasport Akciócsoport) szervezésében:

15.30
Próbaterem

I. Női Darts Bajnokság

Nevezés: 15-15.30. Nevezési díj: 500 Ft. A győztesek ajándékokra számíthatnak!

19.15
Kávézó

CsajTIPPmix

Kivetítős kultúrtörténeti szerencsejáték, melyben fogadhatsz, és közben megismerkedhetsz a múlt század 20-as éveitől a 70-es évek végéig terjedő időszak külföldi erotikus magazinjainak címlapfotóival.

Záróest
20.30
Kávézó
A Lift-díjak ünnepélyes átadása, meglepetés-fellépők.

Női buli
Nagyterem
22-től hajnalig fergeteges buli az Ösztrosokkal közösen. Éjfélkor fellép: Bere Judit énekesnő.

Kiállítók

Szilágyi Lenke (1959)
1959-ben születtem Debrecenben, ott jártam két hosszú nevű iskolába, utána meg Budapesten egy harmadikba. Azt úgy hívták, hogy Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola. Ott kezdtem próbálkozni a fotózással. Azóta is ezt teszem, nem csak a magam örömére, hanem filmekben, színházban meg a Beszélőben, és ahova még hívnak. Csináltam egy pár kiállítást a világban, de az Egyenlítőtől még csak északra. Van két és fél fotóalbumom, próbálok majd továbbiakat is összehozni.

Kocsis Zita (1968)
Pécsen született. Élete hamar önálló utakra vezette, 1982-től hol Pesten, hol külföldön, hol szülővárosában élt. Nem volt mestere, iskolákhoz sem tartozott, egyéni stílusa kategorizálhatatlan. Első önálló kiállítása 1987-ben, a pécsi Művészetek Házában volt. Ezt több kiállítás követte, majd hosszabb pauza után 2004-től három önálló és több csoportos kiállításon jelentek meg munkái. Fő témája a nő, az ember, aki ikonokra emlékeztetően, mozdulatlanul „lélek”-zik vásznain a pillanat örökkévalóságában.

Nyirő Anita (1977)
Harmincéves vizuális alkotóművész vagyok. Leginkább a fehér, a kontrasztos, az erőteljes színű és a határozott körvonal érdekel. A „FORMA – meztelen női lét” című kiállításon 10 női mellkas nyomat látható. A szobrok élő modellek után készültek, némelyiküket ismerjük is. A körülöttem levő nőkről beszélek. Illetve beszélnek önmaguk, mivel testük pontos lenyomata mellett ott függnek az általuk kommentként írt szövegek is. A női meztelenségről most nem férfi beszél. Beszélünk mi magunk, tisztán, hiszen a női meztelenség minden nő számára természetes, egyszerű tapasztalat. A kiállítás fehérsége felemel, támogat, ugyanakkor részletpontos keresztmetszetet ad térben és időben meztelen női létünkről.

Szabó Judit (1949)
1949-ben születtem Békéscsabán. 1972-ben kaptam közgazdász diplomát. A fotózással már kisgyerekként megismerkedtem, első képeimet a Pajtás nevű boxgéppel készítettem. Az 1990-es évektől megjelent néhány képem a Beszélő, a BUKSZ és a Café Bábel folyóiratban. 2002-ben elvégeztem a Magyar Fotóművészek Szövetségének mesterkurzusát, mestereim Eifert János és Szarka Klára voltak. Többször kiállítottam a Budapesti Meleg és Leszbikus Fesztiválon. Elsősorban az emberek fényképezése érdekel. A LIFT-en most vetített sorozatom az 1999 és 2003 közötti Meleg Büszkeség Napi felvonulásokon készült fényképeimből állt össze.

Fábián Évi (1977)
1992-ben kezdtem el fényképezni. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán végzett tanulmányaim mellett a Práter utcai szakmunkásképzőben sajátítottam el a fényképész szakmát. 1998 óta fotóriporter vagyok, jelenleg szabadúszóként dolgozom. Első önálló kiállításomat Részlett címmel 2000 nyarán rendeztem, ezt követték úti beszámolók. Központi témám az ember. Így született meg a Nők Magyarországon – portrégaléria című könyv. Az albumban 88 többé vagy kevésé ismert nő portréja látható, olyan nőké, akik láthatóvá váltak a női kisebbségből, mint nők és mint autonóm és alkotó emberek.

Korolovszky Anna (1981)
Erős színek, gondos kompozíció és kísérletezőkedv – Korolovszky Anna fiatal tervezőgrafikus, aki ötleteit az autonóm művészetekkel párosítva, tehetséggel és személyiségéhez mért frissességgel valósítja meg.

Lovas Nagy Anna (1964)
Képzőművésznek indultam, illusztráltam könyveket, újságot. Kiállítottam. Párhuzamosan írtam, a korai időszakban verseket, harmincon túl prózatöredékeket. Verazélet című első regényemen dolgozom. Jelenleg leszbikus műsort szerkesztek, vezetek a Tilos Rádióban, Zártkörű lányok címmel. Kenyeremet mézeskalácsos tárgyalkotóként keresem.

Lovász Ági (1982)
1982-ben születtem Nyíregyházán. Jövőre szeretném megkezdeni nyomda- és médiatechnológia szakos tanulmányait a Könnyűipari Főiskolán. Fotózás iránti érdeklődésemben nagy szerepet játszanak barátaim arcai, Budapest adottságai, Susan Sontag írásai, Josef Koudelka, Szilágyi Lenke és Sarah Lucas fényképei.

Horniák Ágnes (1978)
Videó-operatőri és fényképész szakképesítéssel rendelkezem, a fényképezéssel hat éve foglalkozom. Területeim az akt, a portré, modell, divatfotózás és az extrém divatfotózás.

Szabó Évu (1981)
Főiskolai tanulmányaimat a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán fejeztem be. Az emberi arc számomra orgia, rezdülései és beszédessége miatt vétlen. Szélsőségek között mozog. Fotózással 2004 óta foglakozom. Elsősorban portréfotókat készítek. Hallgatag és láthatatlan vagyok, de itt vagyok…

Egyéb izgalmak

Videóvetítés leszbikus alkotók munkáiból egésznap.

NEVED a SZÍVEDre – anagramma-manufaktúra Sarankó Mártával

Infópult (meleg és női szervezetek ismertetőanyagai)

Könyvárusítás (Ananda női könyvesbolt)

Jegyárak
1 filmblokk: 600 Ft
2 filmblokk: 1000 Ft
Napijegy: 2000 Ft
Buli: 1000 Ft

A workshopokra és kerekasztalokra a belépés ingyenes. Adományokat szívesen fogadunk!

Támogatók

Merlin Színház, Magyar Mozgókép Közalapítvány, Csajkocsmasport Akciócsoport, Dyke Magazin, Ösztrosokk, Café Eklektika, pride.hu, gayradio.hu, tusarok.org, femidok.hu [LOGÓK!] és magánszemélyek.

Köszönet az önkéntes szervezőknek, filmfordítóknak, berendezőknek, jegyszedőknek, szállásadóknak, autós futároknak…!

Dizájn: Kocsis Eszter

Honlap: Nagy Szilvi

www.labrisz.hu/lift2007

A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook