Meleg sztárok koncerteznek Magyarországon

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Ajánló

meleg sztárokkoncert

Júniusban Elton John Budapesten,  júliusban a Pet Shop Boys Zamárdiban a Balaton Soundon koncertezik Magyarországon.


Elton John június 8-án ad koncertet a Budapest Sportarénában, az egyik leghíresebb és legelismertebb meleg világsztár zenei karrierje a hatvanas években indult, akkor még Reginald Kenneth Dwight néven volt a Bluesology nevű r&b/soul zenekar billentyűse, majd 1967-ben felvette az "amerikai hangzású" Elton John nevet, Empty Sky című első lemeze 1969-ben jelent meg, az Elton John című második pedig egy évvel később. Azóta több mint 250 millió lemezt adott el, a válogatásokkal együtt 60 albuma jelent meg, pályafutása során eddig öt Grammy-díjat nyert el, rengeteg hatalmas sláger fűződik a nevéhez;dolgozott John Lennonnal, Tim Rice-szal, írt musicaleket, illetve filmzenéket, továbbá a hetvenes években az elsők között beszélt nyíltan homoszexualitásáról (illetve akkor még csak biszexualitásáról), a kilencvenes években alapítvánnyal segítette az AIDS-ben szenvedőket, 1998-ban lovaggá ütötte az angol királynő. Hivatalosan is kimondta a boldogító igent kedvesével, David Furnish-sel, valamint számos világsztár gyermekének keresztapja. Gyakran nyilvánul meg társadalmi kérdésekben is, úgyhogy Sir Elton meleg polgárjogi aktivistaként is ismert.

Pet Shop Boys  Balaton Soundon

A Pet Shop Boys a nyitónapon (július 8.) játszik a zamárdi rendezvényen a nagyszínpadon. Az együttes ötödször koncertezik Magyarországon: még az 1990-es években fellépett a Budapest Sportcsarnokban, 2000-ben a fővárosi Kapcsolat-koncerten a Felvonulási téren, 2004-ben a Sziget fesztiválon, két évvel később pedig a soproni Volt fesztiválon.

Neil Tennant énekes és Chris Lowe billentyűs 19 évvel ezelőtt alakított duója egy hónappal ezelőtt jelentette meg Pandemonium című koncertalbumát, amelyet tavaly decemberben a londoni O2 Arenában vettek fel. Idén nyáron fellépnek Barcelonában, Münchenben, Portugáliában és több nagy-britanniai fesztiválon is.

Lassan harminc éve, hogy Neil Tennant és Chris Lowe áramkörei egymásra találtak egy londoni elektrotechnikai szaküzletben. A sorsszerű szintetikus fúzió eredményeként jött létre a West End formáció, amely a nyolcvanas évek közepétől a páros által csak rappes hangzásúnak minősített Pet Shop Boys néven gyártja megszakítás nélkül az ütősebbnél ütősebb popslágereket. A nyolcvanas években fénykorát élő sokszínű diszkó pop irányzat egyértelműen a Pet Shop Boys munkásságának köszönhetően nem veszített az évek során élénkségéből, és még mindig képes kortól és műfaji kötésektől függetlenül tömegeket befolyása alá vonni. Erről nemcsak a Tennant-Lowe páros által előállított negyvenkét brit top 20 slágerlistás kislemez és huszonkét brit top 10-es dal, valamint a brit slágerlisták élén befutó West End Girls, It's a Sin, Always In My Mind és Heart című számok sikere árulkodik, hanem például az is, hogy az amerikai Billboard magazin 2003-as, a dance chartok harminc éves történetét összegző listáján csak Madonna, Janet Jackson és Donna Summer volt képes legyőzni a Pet Shop Boyst minden idők legsikeresebb poppereinek versenyében. A Pet Shop Boys poptörténeti jelentőségét szintén alátámasztja a 2009-es BRIT Awards-szon nekik megítélt Outstanding Contribution to Music címkét viselő életműdíj is, melyet a több mint száz millió lemezt világszerte elpasszoló páros többek között az új évezredben díjazott Sir Paul McCartney, az Oasis, Paul Weller, Bob Geldof, a Duran Duran, Tom Jones, Sting és a U2 után vehetett végre át. A Pet Shop Boyst irányító excentrikus művészek, akik többek között arról is elhíresületek, hogy karrierjük során mindig sikeresen állították maguk mellé a popkultúra legmerészebb figuráit (David Bowie, Madonna, Boy George, Liza Minelli, Kyle Minogue, Peter Burns), mégsem lezárt műként tekintenek az általuk létrehozott alkotásra: továbbra is nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy addiktív slágereikkel a popzene legagyamentebb képződményeit a mainstream nyelvezetére fordítsák le. Szavatossági időt nem ismerő frisseségük legutóbbi terméke a 2009-es Yes című album, melyet a Pet Shop Boys londoni O2 arénás megapartyját megörökítő koncert-dvd követett idén februárban. A Twitteren azt csiripelik, hogy Neil Tennant és Chris Lowe a tizenegyedik Pet Shop Boys album előkészületeinek ürügyén újra stúdiózik, úgyhogy egyetlen hazai zenefogyasztónak sem lehet jó kifogása arra, ha esetleg elmulasztja a Pet Shop Boys újdonságokban is bővelkedő poptörténeti bemutatóján az idei Heineken Balaton Soundon.

A Pet Shop Boys mindkét tagja nyíltan vállalja homoszexualitását. Neil Tennant a nyolcvanas években ugyan még nem erősítette meg, de nem is cáfolta ezt, ám egy 1994-es interjúban elárulta, az Attitude melegmagazinnak, hogy meleg.

Lowe e témában nem nyilatkozott, habár később utalt rá egy 1996-os BBC- interjúban. A duót gyakran egy párnak is emlegették.

A Pet Shop Boys a mai napig kulcsfigurája a meleg kultúrának, elsősorban a Can You Forgive Her vagy az It's a Sin (melyet egy meleg rendező, Derek Jarman rendezett) a New York City Boy vagy a Go West című dalaikkal váltak népszerűvé homoszexuális körökben. A The Night I Fell In Love című dal arról szól, hogy egy férfi együtt tölt egy éjszakát egy rapperrel, azaz Eminemmel. Név szerint ugyan nem említik meg Eminem nevét, de az utalások egyértelművé teszik, hogy a homofób rapperről van szó. A Metamorphosis című dal  is a homoszexualitást taglalja, és az  1990-es slágerük, a Being boring szintén a homoszexualitást és az AIDS-t emeli ki. Igaz, Neil nemcsak e témában írt dalokat, így sok heteroszexuális rajongót is szereztek maguknak az idő folyamán.

A Pet Shop Boys több biszexuális, leszbikus és meleg művésszel dolgozott együtt, mint Dusty Springfielddel, David Bowie-val, Elton John-nal, Liza Minnellivel, Boy George-dzsal, Kylie Minogue-gal, Madonnával vagy Pete Burns-szel. A zenekar 2001-ben szeretett volna összehozni egy turnét meleg zenészekkel, Wotopalava címmel. A terv nem valósult meg.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook