Transznemű emberek és a mellrák

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Életmód

mellrák egészség

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Világszerte zajlanak a kampányok, különböző figyelemfelhívó akciók. Betegek és gyógyultak, önkéntesek és szimpatizánsok, nők tíz- és százezrei tűzik ki a betegség elleni harc szimbólumává vált rózsaszín szalagot. A programhoz hazánkban is egyre több közéleti és civil személyiség is csatlakozik.

Az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos betegsége, sokkal ritkábban férfiakban is előfordul. Az egész világon a nők összes daganatának 22%-a emlőrák. Ma már 95 százalékban gyógyítható, ha időben felfedezik. Hazánkban mégis évente kétezer nő hal meg mellrákban. A tények makacs dolgok: az államilag támogatott, tehát ingyenes szűrési programokon a magyar nőknek kevesebb mint a fele jelenik meg. Igaz, tíz éve még csak 38 százalék volt ez az arány.

Az emlőrák és a férfiak

Az emlőrákra úgy gondol a közvélemény, mint egy női megbetegedésre, ugyanakkor ez a rák éppúgy jelentkezhet férfiak esetén is, hiszen az ő szervezetükben is található – ha jóval kisebb mennyiségben is – emlőszövet. Előfordulása jóval ritkább, mint nőkben, bármely életkorban jelentkezhet, leggyakrabban idősebb korban, 60 és 70 év között lép fel.

A mellrák és  a transznemű nők, valamint férfiak

Közel nincs elég kutatási eredmény arról sem, hogy a transznemű embereket milyen mértékben érinti a mellrák vagy bármilyen más betegség, de azok akik az egészségügyben transz kérdésekkel foglalkoznak a következőkre hívják fel a figyelmet:

  • Transznemű nők esetében, a mellrák kockázata a mell kifejlődése után és öt, illetve annál több év hormonkezelés után növekszik meg.
  • Transznemű férfiak esetében a túlzott tesztoszteron bevitelt ösztrogénné alakíthatja a szervezet és ez megnövelheti a mellrák kockázatát. Ráadásul a transznemű férfiak kellemetlennek érzik az önvizsgálatot is és az orvosi vizsgálatokat is, talán nincsenek is tudatában, hogy a mellkas kialakítása során nem távolítják el a teljes szövetállományt. Az önvizsgálat hatásos megelőző eszköz ami életet menthet az ember nemétől függetlenül.

Határozottan arra bátorítunk mindenkit forduljon az orvosához a szűrésekkel kapcsolatban és kérjen tanácsot milyen megelőző technikák lehetnek számotokra megfelelőek.

A mellrák kockázati tényezői:

  • Életkor 30, illetve 50 éves kor
  • Családi előfordulás
  • A menstruáció 12 éves kor előtt kezdődött
  • 30 éves kor feletti szülés
  • Soha nem szülés
  • Hormonális fogamzásgátlók szedése
  • Elhízás
  • Alkoholfogyasztás, dohányzás

Mit javasolnak a szakemberek a megelőzésre?

Zsírszegény étrendet, az alkoholfogyasztás csökkentését, a dohányzás mellőzését és a rendszeres testmozgást. Különösen fontos, hogy rendszeres orvosi ellenőrzésen is részt vegyen.

Átlagos kockázati csoportba sorolt nők esetében ajánlott

Az emlők orvosi vizsgálata

20-39 év között: 3 évente
40 év felett: évente

Egyénileg már 20 éves kortól ajánlható, hogy évente egyszer szakorvos vizsgálja meg a melleket. Ezt célszerű a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat keretében elvégezni.

A mammográfia

30-45 éves korig: 3 évente (szakmai ajánlás)
45-65 év között: 2 évente, behívás alapján
50 év felett: évente (szakmai ajánlás)

transvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook