A szélsőjobb még nem talált meg

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Életmód

meleg szemmel videoblog meleg szemmel

Valami elkezdődött a magyarországi LMBT-közösségben. Valami új, amire még nem volt példa, ami közelebb hozhatja a heterókat és a melegeket, ami összefogást indíthat el az egymástól távol álló meleg szervezetek között, és ami mindenkinek szól korra, nemre, nemi beállítottságra való tekintet nélkül.

A Szimpozion Egyesület idén februárban indította el a Meleg szemmel című videoblogját, mely a melegek életéről és hétköznapjairól, sztereotípiákról, elfogadásról, családról és gyermekvállalásról, kultúráról szól. Minden szombaton egy-egy új epizódot publikálnak a honlapjukon, a melegvagyok.hu címen. Banach Nagy Milánnal, a videoblog egyik szereplőjével beszélgettünk.

- Miért kezdtétek el a videoblogot, és hogyan indultatok?

- Azért kezdtünk bele, mert úgy láttuk, hogy a médiában, legyen az újság, tévé vagy rádió, nagyon sztereotipikusan jelenik meg a melegség, és ez szerintünk elég nagy probléma. A legtöbb műsor alátámasztja a meglévő sztereotípiákat, és nem mutat olyat, ami ezen kívül van. Szerettünk volna egy olyan video-blogot készíteni, ami megmutat minket, úgy, ahogy vagyunk. A magunk természetességében, sztereotípiák nélkül – ha alá is támasztunk néhányat, azt önhibánkon kívül tesszük. Az egész úgy kezdődött, hogy leültünk a kamera elé, de nem is gondoltuk ezt olyan nagyon komolyan. Leforgattunk pár epizódot, és publikáltuk őket. Ahogy egyre több epizódon vagyunk túl, úgy fejlődünk mi is, a rendelkezésre álló technika is, talán az előadásmódunk is. Közel fél éve, február óta minden szombaton új rész jelenik meg, amit a Szimpozion Egyesület honlapján, és az egyesület YouTube csatornáján lehet megnézni. A századik részig mindenképp szeretnénk eljutni, persze ez idő, pénz, és energia kérdése.

- Az egész egyesület részt vesz a készítésben?

- Majdnem. Nem vagyunk sokan, és nem mindenki vesz részt benne. Őszintén szólva, elkelne a segítség, amit persze folyamatosan keresünk is. Az egyesületnek nincs túl sok anyagi forrása erre a projektre, ezért sok mindent a saját pénzünkből finanszírozunk, munka mellett, a szabadidőnkben forgatunk. Ha volna segítő kéz, lelkes önkéntes, annak nagyon örülnénk. Munka és feladat bőven van, lehetne segíteni a forgatások leszervezésében, a sajtóval való kapcsolattartásban, az epizódok angol nyelvre való lefordításában és feliratozásában, de kéne segítség az operatőr mellé, hangosításhoz, vagy akár kisebb háttérfeladatokhoz is, a forgatások ideje alatt vagy azon túl. Tulajdonképpen bármilyen segítségnek örülnénk. És persze, nem utolsó sorban, ha egy szponzort találnánk, azt sem utasítanánk vissza.

- Konkrétan az LMBT-közösségnek szól?

- Nem. Magát a sorozatot nem akartuk szűkíteni, a sorozat egésze inkább mindenkinek szól. Egyes epizódokról úgyis kiderül (pl. a második, a Van fogalmad? című részről – a szerk.), hogy a heteró közösségnek készítettük. Ebben megmagyarázzuk a fogalmakat, mint például magát az LMBT mozaikszót, vagy a transznemű kifejezést, amiket a mi közösségünk nyilván már ismer, és használ is. Az ismerkedésről szóló rész pedig inkább a melegeknek szól. Folyamatosan próbálunk mindkét közösséghez eljutni. Van olyan téma, ami inkább csak az egyik oldalnak érdekes, és van olyan, ami mindenkit érdekelhet. Ilyen a huszadik rész, ami különdíjat is nyert az Egymásra lépni tilos! pályázatán. Három percben kellett bemutatnunk, milyen ma Magyarországon kisebbségben élni, milyen a kisebbség helyzete. Mind a heteróknak, mind a melegeknek megmutatja, milyen nekünk a hétköznapokban, milyen verbális támadásoknak vagyunk kitéve. Sokan, a saját közösségünkön belül is, úgy vélik, hogy a melegeket, ha nem vonulnak fel, nem is érik bántalmazások. Valóban, Budapesten még viszonylag jó és tűrhető a helyzet, de vidéken borzasztó elutasítóak is tudnak lenni.

- Ha ez az LMBT-közösségnek is szól, akkor miért nincs benne szó a leszbikusokról, biszexuálisokról és transzneműekről?

- Említés szintjén már sokszor volt róluk szó. Külön epizódot viszont még valóban nem szántunk a leszbikusokra, biszexuálisokra és transzneműekre, ami kétségkívül súlyos hiányosságunk, de ezen megpróbálunk változtatni. Az eddig publikált részekben a mérleg elmozdult egy kicsit a meleg fiúk irányába, mert nem tudtuk például leszbikus szemszögből megközelíteni a kérdéseket. Éppen most csatlakozott hozzánk egy leszbikus lány, aki a háttérben segíteni fog minket abban, hogy ezt a bizonyos mérleget kiegyensúlyozzuk. De ugyanígy megpróbálunk majd odafigyelni a közösségünk többi tagjára is. Fontos kihangsúlyozni, hogy a videoblog az egész LMBT-közösségről szól – az egész LMBT-közösségnek. Hamarosan bemutatjuk, például, a Labrisz Leszbikus Egyesületet, és ellátogatunk majd a L.I.F.T.-re is. Egy transzvesztita előadóművésszel is készülőben van egy interjú a közeljövőben, és a transzszexualitást is szeretnénk megvitatni egy meghívott vendéggel. A bi- és aszexualitás kérdéskörét is szeretnénk körüljárni, szeretnénk bemutatni az ő helyzetüket is.

- A témákat hogyan találjátok ki?

- Az elején csak ötleteltünk, miről is kellene forgatnunk. Most már van egy felépített koncepció, egy kijelölt út, amin haladni szeretnénk. Témából rengeteg van, mondhatni kifogyhatatlan, ezzel nincs gondunk. Előre dolgozunk, körülbelül tíz epizóddal előrébb járunk a publikálásokhoz képest. Előfordult már, hogy kisebb "sorozatot" mutattunk be a sorozaton belül. Ilyen volt például az idei Pride előtt közzé tett, öt részen keresztül csak a fesztivállal foglalkozó sorozat is. A meleg mozgalom történetével kezdtük, beszélgettünk a szervezőkkel, megvitattuk, vajon miért érdemes felvonulni, készítettünk egy összefoglalót az egyhetes fesztiválról és magát a felvonulást is levideóztuk. De ha valami nagyon aktuális, azt persze azonnal leforgatjuk és kitesszük az oldalra – ilyen lesz például a jövő évi, hazai Eurogames.

- Hogy álltok a nyilvánossággal? Azért ma nem olyan egyszerű így felvállalni, hogy kik vagytok.

- Zsolt és én ezzel teljesen rendben vagyunk, nem nagyon van olyan ember, aki ne tudná rólunk, hogy melegek vagyunk. Nem kaptunk még a videók miatt fenyegetést vagy közvetlen verbális támadást. Eddig az interjúalanyokat vagy beszélgető-partnereket is megtaláltuk minden nehézség nélkül. Olyan még nem volt, hogy egy témát senki ne vállalt volna el, de olyan már igen, hogy valaki visszautasította a megkeresésünket a munkahelye, a családja vagy az ismerősei miatt. Például ez egyik transzvesztita előadóművész sem vállalta fiú mivoltát, csak a nőit, mert fél a nyilvánosságtól. Bár alapelvünk, hogy csak olyan személyeket szólaltassunk meg, akik vállalják másságukat, ezzel is pozitív példát mutatva a nézőknek, azért azt nem szeretnénk, hogy a mi videoblogunkban coming out-oljanak.

- Mik a távolabbi terveitek?

- Szeretnénk, ha szélesebb körben is megismernének minket, de sajnos reklámra, marketingre egyelőre nincs pénz. Ha lenne, először vennénk egy új mikrofont vagy egy kamerát, mert azt minden forgatáshoz ki kell bérelnünk. Ezért konkrét marketingstratégia sincs kialakítva, de jó lenne országos tévékben, rádiókban, újságokban, esetleg nagyobb honlapokon is megjelenni akár egy-egy videóval vagy interjúval – egyelőre csak a Facebookon és az ismerősi körökben terjed a sorozat. Az az elsődleges célunk, hogy minden ember megismerje a mi közösségünket, hogy mindenki szembesüljön a tévhitekkel, és hogy közelebb hozzuk a melegek és heterók csoportját egymáshoz. A jövőben minden meleg szervezetet, klubot, találkozóhelyet, kávézót, szórakozóhelyet be szeretnénk mutatni – nemcsak Budapesten, hanem a vidéki városokban is. Lesz például egy leszbikus pár a hétköznapokról és a coming outról, lesznek mélyebb témák pszichológiai szemszögből, bemutatjuk majd az Atlasz Sportegyesület minden egyes szakosztályát is – sokan nem is tudnak arról, milyen sokrétű a meleg világ hazánkban. Lesz BÉK-et (bejegyzett élettársi kapcsolatot) kötött fiú- és lánypár is, bemutatunk majd könyveket, filmeket, színházi darabokat is. A huszonötödik, ünnepi epizódban a hóhért felakasztják, nagyon érdekes és élvezetes visszatekintést mutatunk majd be. Abban biztos vagyok, hogy a tervezett száz epizódot meg fogjuk tudni tölteni érdekes témákkal.

- Milyen visszajelzéseket kaptatok eddig?

- Kezdetben sajnos nagyon sok negatív kritikát kaptunk, kiforratlan volt még akkor a videoblog, és ennek hangot adtak. Az utóbbi egy-két hónapban viszont már inkább pozitív kritikák érkeznek – szeretném azt hinni, hogy azért, mert fejlődünk. A szélsőjobb, homofób weboldalak, illetve közösségek eddig még nem lelték fel a videókat, nem foglalkoztak velünk. Van olyan nézőnk, akitől rendszeresen érkezik kritika: hol pozitív, hol negatív, de mindig építő. A vélemények többségét egyébként olyan melegektől kapjuk, akiket személyesen is ismerünk. Ez nem is csoda, hiszen a nézők túlnyomó többsége meleg. Örvendetes viszont, hogy már három olyan levelet is kaptunk, melyben megköszönik a munkánkat és leírják, hogy a Meleg szemmel videoblog adott erőt vagy éppen bátorságot nekik a másságuk felvállalásához. Mindhárom esetben szerencsésen alakultak a körülmények, és már a saját baráti-ismerősi közösségükben sem bujkálnak. Ha másért nem is, ezért már mindenképp megérte fáradozni.

humanamagazin.eu / Balog Bea

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook