Marx kardinális szerint a melegek is részei a katolikus egyháznak

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Életmód

kardinális egyház

A megértés gesztusának tűnik: a müncheni érsek, Reinhard Marx bíboros szeretné, ha melegek és leszbikusok is részt vennének a katolikus egyház gyülekezeti munkáiban. De elutasítja azt, hogy megáldaná a homoszexuális párokat. Aztán pedig Marx félresiklott és összetört emberi életekről beszélt. A homoszexuálisok mellett az elvált és újraházasodott embereket is ebben a kategóriában emlegette. Ezért aztán sokan kritizálták őt és megnemértettségről beszéltek. A Süddeutsche Zeitung után az epd is készített róla anyagot.

Marx a Süddeutsche Zeitungnak arról nyilatkozott, hogy véleménye szerint meleg és leszbikus emberek is részei az egyháznak és részt kellene venniük a gyülekezetekben folyó munkában.

„Mindenkit várunk, aki szeretne velünk együtt munkálkodni. Az evangélium nyilvános mindenki számára és bármikor lehet csatlakozni az egyház közösségéhez.” – mondta az egyházi vezető, aki ugyan nem áldana meg homoszexuális kapcsolatokat, de imádkozna a hozzá forduló melegekért. Távol áll tőle az, hogy más embereket megítéljen. Marx azonban elismerte azt is, hogy az egyházban a homoszexualitással kapcsolatban „nem mindig sikerül a helyes hangot megütni”.

A beszélgetés a katolikus egyház egyik vitafórumán zajlott, még július közepén, Mannheimben, ahol a lelki vezető azt is kifejtette, hogy az egyházban szükség lenne a változásokra.

Az egyik ilyen területnek azokat az embereket nevezte, akiknek félresiklott vagy tönkrement az életük. Marx a homoszexuálisok mellett az elvált és újraházasodott embereket is beleértette ebbe a kategóriába, amivel felháborodást váltott ki. A Németországi Leszbikusok és Melegek Szervezete bántónak és lealacsonyítónak vélte a bíboros kijelentéseit és nyilvános bocsánatkérésre szólították fel Marxot.

A Süddeutschen Zeitungban elhangzott interjúban Marx azonban alapvetően a hivatalos katolikus egyházi hozzáállást képviselte.

„A szexualitásnak férfi és nő között, hűséges házastársi viszonyban, megáldott házasságban kell zajlania. Ezen nem tudunk változtatni” – magyarázta.

Véleménye szerint a hit és az egyház nem vegyesiparcikk üzlet. Az, hogy nem minden ember tudja ezeket együtt megélni, arról a bíboros azt mondta, hogy ez bizony nagy lelkigondozói kihívás. A nők egyházi szerepével és a papok cölibátusával kapcsolatban is Marx csak a hivatalos katolikus állásfoglalást ismételte meg.

A Münchner Kirchenzeitung nevű újságban Marx elmondta, hogy nagyon boldogtalannak érzi magát amiatt, ahogyan a mannheimi kijelentéseit interpretálták. „Valóban nem lehet arról beszélni, hogy a homoszexuálisoknak vagy az elváltaknak csak és kizárólag félresiklott életű emberek” – pontosított. De véleménye szerint a keresztények alapvetően hitben élnek, amelyet bármikor újra kezdhetnek. -„lehetnek olyan életszakaszok, amelyek félresiklanak, de az emberek, akik Isten teremtményei és hasonmásai nem lehetnek félresiklottak.” A homoszexuális embereket nem szabad azért megítélni és elítélni azért, mert homoszexuálisok.

A müncheni kardinális a lapban a krízis időszakáról beszélt, ami után áttörésnek kel következnie és új szellemi irányultságnak. A mannheimi fórumon pedig azt fejtegette, hogy pont ilyen korszakokban kell az, hogy összefogjunk, közös úton járjunk és reméli, hogy meg van az emberekben az akarat arra, hogy egymás mellett maradjanak. Marx szerint az egyháznak nem kell félnie a komoly, dologi kihívásoktól, mert a félelem nem jó tanácsadó. Meg kell érteni egymást, és egymástól tanulni kell – tette hozzá a vezető.

Azzal kapcsolatban, hogy az újraházasodott katolikus pároknak miért nem szabad áldozniuk, elmondta, hogy nem szeretné, ha ez a kérdés sokáig terítéken maradna. Hangsúlyozta azonban, hogy magának az egyháznak is nehéz kezelnie azt a kérdést, amikor két ember felbontja a szent házasság kötelékét. De megérti, ha sokan stigmatizálva érzik magukat emiatt, ám az egyház mindig is kijelentette, hogy bár nem vehetnek úrvacsorát, ők is az egyház részei, odatartoznak, és együtt kell menni, egy úton.

Forrás: Süddeutschen Zeitung, epd, evangelisch.de.
Fordítás: evangelikus.hu / Horváth-Bolla Zsuzsanna

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook