A női vásárlókért versengenek a gésákat foglalkoztató japán mulatók

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Üzleti világ

image gésa nőknek

A női vendégek kegyeiért kezdtek versengeni egyes gésákat foglalkoztató japán vendéglátóipari egységek a hagyományos látogatói körüket adó gazdag férfi vásárlók számának csökkenése miatt.

A tradicionális, exkluzivitásukról és magas áraikról ismert úgynevezett rjótei éttermek az egyre elterjedtebb, josikainak nevezett női ivópartikból akarnak hasznot húzni azzal, hogy a hölgyvendégek számára is felajánlják gésáik szolgáltatásait - adta hírül a Kyodo hírügynökség.

Elsőként a Kocsi városában található Hamacsó nevű rjótei kezdett kizárólag nőknek szóló vacsoracsomagokat kínálni, miután a hely menedzsere a Facebookon a hagyományosan férfiak által látogatott éttermek iránt érdeklődő hölgyek kommentjeivel találkozott. A hely azóta a Japánban barátinak mondható fejenkénti ötezer jenes (mintegy 12 600 forint) áron kínál kétórás szórakozási lehetőséget női érdeklődőknek, amely ár a vacsora mellett egy gésa társaságát is magában foglalja.

A szolgáltatás keretein belül a vendégeket kimonóba öltözött, hagyományos japán sminket viselő hölgyek szórakoztatják, akik különböző ősi japán művészetekben - például zenében, táncban és különböző játékokban - is jártasak.

Egyes külföldi közhiedelmekkel ellentétben ugyanakkor a gésák semmi esetben sem ajánlanak szexuális szolgáltatásokat vendégeik számára.

A Hamacsóban átlagosan havi tíz nőtársaság rendeli meg a gésák társaságát, és időközben más rjóteiek is egyre aktívabban próbálják becsalogatni a hölgyvásárlókat. Tokióban például háromezer jenes kedvezményt adtak a kimonóban megjelenő vendégeknek egyes ilyen vacsorákon. Vélhetően a kedvezménynek köszönhetően az eseményekre befizetők 70 százaléka nő volt.

Emellett a gésakultúrát bemutató városnéző programok és fesztiválok is egyre népszerűbbek a nők körében.

Történelmileg a gésák társasága egyébként nem volt mindig a férfiak kiváltsága Japánban, habár korábban is csak gazdag családok lányai engedhették meg maguknak ezen szórakozási formát - mondta a Kyodónak Tanaka Juko, a Hoszei Egyetem tanára. "Jó dolog, hogy egyre több nő társalkodik gésákkal, és ezáltal jobban érdeklődik a japán tradíciók iránt" - tette hozzá.

A japán Odzasiki-Aszobi Egyesület szerint a szórakoztatáson és a tradíciók iránti érdeklődésen túl a gésák "az elegancia megtestesítőiként" is hatnak a japán nőkre. A hölgyvendégek növekvő érdeklődése pedig egyes remények szerint hozzájárulhat a manapság haldokló hagyomány újjáélesztéséhez is - írta a Kyodo hírügynökség.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook