Nagyobb százalékban utasítják el a homoszexualitásra utaló önéletrajzokat

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Üzleti világ

kutatás életrajz

A homoszexualitásra utaló önéletrajzot beküldő jelentkezőknek a heteroszexuális versenytársaikhoz képest negyven százalékkal kisebb az esélyük arra, hogy behívják őket egy állásinterjúra - derült ki egy amerikai kutatásból.

A Harvard Egyetem társadalomtudományi szakembereként dolgozó Tilcsik András két különböző - a férfi jelentkezők szexuális hovatartozásáról árulkodó - önéletrajzot küldött el összesen 1769 vállalatnak.

Az eredmények szerint a homoszexualitásra utaló önéletrajzot beküldő "ál-jelentkezőknek" negyven százalékkal kisebb volt az esélyük arra, hogy behívják őket egy állásinterjúra. Ezekben az önéletrajzokban Tilcsik egy kollégiumi meleg szervezet gazdasági vezetőjeként tüntette fel a férfiakat.

Az eredmények a területi elhelyezkedés és a különböző munkatípusok tekintetében is megoszlást mutattak. A nyugati és északkeleti államokban a visszahívások aránya sokkal kiegyensúlyozottabb volt, míg a Texast, Floridát és Ohiót is magába foglaló déli, illetve középnyugati országrészben jóval nagyobb valószínűséggel utasították el a homoszexuális jelentkezőket.

"A területi különbség nem jelenti szükségszerűen, hogy a nyugati és északkeleti államokban nincsen diszkrimináció" - idézte a szakembert a The Daily Mail (http://www.dailymail.co.uk) online kiadása. Mint hozzátette: "Csupán azt mutatja meg, hogy a minták alapján az értelmiségi munkakörökben jelen lévő diszkrimináció sokkal erősebb a déli és középnyugati államokban".

A hagyományosan agresszív, magabiztos és határozott személyiséggel összefüggésbe hozott állások esetében szintén nagyobb valószínűséggel utasították el a homoszexuális jelentkezőket. Tilcsik hangsúlyozta, hogy ennek az oka "részben bizonyos sztereotípiákban gyökerezik és nem lehet teljes egészében a homoszexuális alkalmazottakkal szembeni általános ellenszenv számlájára írni".

MTI

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook