Az Xbox Live lehetőséget ad a játékosoknak, hogy felfedjék szexuális beállítottságukat

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Üzleti világ

xbox xbox

Az Xbox Live megváltoztatta szabályzatát, ezzel lehetőséget biztosítva a játékosoknak, hogy adatlapjukon felfedhessék szexuális orientációjukat. Az előzőleg érvényben lévő szabályzat megtiltotta a játékosoknak, hogy olyan szavakat használjanak az adatlapjukon, mint "meleg" vagy "leszbikus". A Microsoft szerint ez azért volt, hogy más játékosok a későbbiekben nehogy visszaéljenek ezzel és bántó szándékkal nehogy egymás ellen használják.

De azok után, hogy néhány játékos, aki igenis nyíltan fel akarta vállalni szexualitását, panaszt emelt, a vállalat megváltoztatta a szabályzatot.

Az Xbox Live projekt igazgatója, Marc Whitten maga írt a játékosoknak és tájékoztatta őket a változásról.

Ezt írta: "Az előző szabályzat szerint, az ön-meghatározás néhány ilyen jellegű kifejezése nem volt megengedett az Adatlapokon vagy a játékos profilokban, azért, hogy megelőzzük az ezekkel való visszaélést és a személyes támadásra való felhasználást."

"Ennek ellenére, még mindig kaptunk olyan visszajelzést a vevőktől, hogy bár nagyon kedves gesztusként értékelik a változtatást, mégis véletlenül így is kizárja az Xbox Live szolgáltatást használók egy részét."

Az új Viselkedési Szabályzat kimondja: "Az olyan szavak használata, mint a "leszbikus", "meleg", "bi", "transznemű", és "hetero" megengedett. A szexuális orientációra vonatkozó egyéb más kifejezések nem megengedettek."

A játékosoknak megtiltják, hogy szexuális orientációjukra vagy nemi hovatartozásukra vonatkozóan a fent említetteken kívül más kifejezést használjanak.

Stephen Toulouse, az Xbox szabályzatának betartásáért felelős igazgatója elmondta, hogy azért éppen ezt az 5 szót választották ki, mert más kifejezések bántóak lettek volna.

Az Eurogamer szerint: "Az emberek kíváncsiak, hogy miért van nekünk olyan listánk, mely a megengedett kifejezéseket tartalmazza. Ez azért van, mert nagyon sok olyan kifejezés van, amit bántó jelleggel lehetne felhasználni a másik ember ellen, amit sokat helytelenítenek, így úgy gondoltuk, hogy a legjobb lenne összegyűjteni azt a néhány szót, amit elfogadnak és használhatnak az emberek, hogy más kifejezések használatától pedig elvegyük a kedvüket."

"És ha tudomásunkra jut, hogy bárki a meg nem engedett kifejezéseket gyűlöletkeltésre használja, akkor megtesszük a szükséges intézkedéseket. Ezért hoztuk létre azokat az útmutatókat."

Stephen Toulouse még hozzátette: "Szeretnénk, ha mindenki szabadon kifejezhetné önmagát a szó pozitív értelmében - még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy a negatív hangvétel és a gyűlöletkeltés nem megengedett. S hát figyeljetek, meghallgattuk a kéréseteket, megtettük a szükséges változtatásokat és ennek nagyon nagyon örülünk."

Egy 2007-es felmérés szerint az online játékosokat homofób légkör veszi körül.

Az Ilinois-i Egyetem által készített Gaymer Survey felmérés, melyben 10000 ember vett részt, arra az eredményre jutott, hogy a meleg játékosokat sokszor érik homofób kirohanások és sokszor illetik őket trágár kifejezésekkel.

A megkérdezettek 88 %-a nyilatkozott úgy, hogy találkoztak azzal a kifejezéssel, hogy "ez olyan buzis", míg 84 % mondta azt, hogy tapasztalta, a "meleg" szót pejoratív értelemben használták.

A megkérdezettek több mint fele úgy érezte, hogy a melegeket sztereotípiákkal illetik, 52 % úgy ítélte meg, hogy az online játékosok világa ellenséges a meleg és leszbikus játékosokkal szemben és 42 % érezte úgy, hogy a melegek nem kapnak megfelelő nyilvánosságot, nincsenek eléggé képviselve.

Csupán a megkérdezettek kis része (9 %) mondta azt, hogy soha nem találkozott meleg ellenes megjegyzésekkel.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook