Egy olasz teológus megfontolandónak tartja női bíboros kinevezését

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Feminizmus

női bíboros női bíboros

A katolikus egyház nyitását sürgette a nők felé Lucetta Scaraffia olasz történész-újságíró az Il Messaggero című római napilapban, megfontolandónak tartva, hogy a nők közül is kerülhetne ki bíboros.
Ha a pápa egy nőt kinevezne bíborosnak, egy csapásra megoldanánk a nők pappá szentelésének problémáját - vélekedett Scaraffia az El País című spanyol napilapban e témáról korábban megjelent cikkre reagálva. 

Az egyházjog értelmében a bíborosok elsődleges feladata a pápa megválasztása. A 351. kánon szerint bíboros csak férfi és püspök lehet. A pápa ugyanakkor, mint legfőbb egyházi törvényhozó szabadon dönthet és módosíthatja az egyházi törvénykönyvet.

Lucetta Scaraffia, akit Olaszországban a kortárs történelem tudósaként és katolikus újságíróként is ismernek, 2007 óta a L'Osservatore Romano című szentszéki napilap női mellékletét szerkeszti.

Mostani cikkében emlékeztetett arra, hogy Ferenc pápa egy olasz jezsuita folyóiratnak adott interjúban maga is szorgalmazta a nők szerepének növelését az egyházon belül.

Lucetta Scaraffia szerint ha nem is bíborosi kinevezés, de erős és jelentős változás kell ahhoz, hogy sikerüljön eloszlatni azt a bizalmatlanságot és érdektelenséget, melyet a papság nagy része tanúsít a nők iránt. Az újságíró szerint a két előző pápa, II. János Pál és XVI. Benedek is szorgalmazta, hogy az egyházban vegyék figyelembe a nők jelenlétét, ez idáig azonban ennek kevés eredménye látszik.

"Furcsa és hibás", hogy egy nő sincsen az egyházi döntéseket hozó pápai tanácsokban: nincsen nő az egyházban szolgálókkal foglalkozó egyházi intézményekben, miközben az egyházban szolgálók kétharmada nő. Nincsenek nők a laikusok pápai tanácsában, pedig a laikusoknak legalább a fele nő. Nincsenek nők a család pápai tanácsában, és abban sem, mely egészségüggyel, kommunikációval vagy kultúrával foglalkozik - írta Scaraffia.

Hangsúlyozta, hogy a márciusi pápaválasztás előtti bíborosi tanácskozásokon egyetlenegy nővért sem hallgattak meg.

"Ami az egyházból hiányzik, az a nők meghallgatása iránti készség" - fogalmazott Lucetta Scaraffia, hozzátéve, hogy a nőkre az egyházban úgy tekintenek, mint mások parancsainak engedelmes végrehajtóira vagy háztartási alkalmazottakra. "Valóban hihetetlen, hogy az egyházi hierarchia azt gondolja, hogy a nőknek nincsen semmi mondanivalója, semmi érdembelit nem tudnak javasolni" - jegyezte meg a szerző, hozzáfűzve, hogy a nők aktív közreműködése nélkül nem lehet élettel teli jövőt adni az egyháznak. 

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook