SlutWalk Budapest 2013

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Feminizmus

slutwalk slutwalk

A RibiSéta a nemzetközi SlutWalk mozgalom részeként idén immáron harmadjára forgatja fel egy délutánra Budapest belvárosának utcáit, hogy felhívja a figyelmet társadalmunk kóros beidegződéseire a nemi erőszak kérdésével kapcsolatban. A SlutWalk mozgalom 2011-bem indult Torontóból, ahol egy egyetemista lány felháborodott a megbízott rendőr nemi erőszakkal kapcsolatos iránymutatásain a kötelező bűnmegelőzési előadáson. A gondolat sajnos senkinek nem új: Ha egy nő el akarja kerülni a nemi erőszakot, nem szabad miniszoknyában flangálnia, hanem decensen kell öltöznie és viselkednie.

A felháborodás facebookos tiltakozásba, majd többezres tüntetésbe fordult Torontóban, végül percek alatt mozgalommá változott és futótűzként terjedt el a világban. Földrésztől, országtól és kultúrától függetlenül a probléma közös: A nők elleni erőszak elkövetőit a társadalom felmenti a felelősség alól, viszont az áldozataival sokkal szigorúbb. A SlutWalk Mozgalom mára hatalmasra nőtt, és minden országban kicsit más, a probléma is más-más arcot ölt kultúránként, régiónként, országonként, a jelszó azonban közös:

A Nem az Nem!

Magyarországon az emberek jó része úgy gondolja, hogy a nemi erőszakot elszenvedett nők felelősek abban, hogy megerőszakolták őket. A rendőrségi és bírósági procedúra az áldozat számára fájdalmas, megalázó és sértő, a nemi erőszak elkövetőinek közel 99%-a Magyarországon büntetlen marad, így nem csoda, hogy a nemi erőszakok tizedét sem jelentik fel. Tavaly egy szenzációhajhász ügyvéd egy nemi erőszakos eset kapcsán többek közt azzal a „népi bölcsességgel” próbálta védence ártatlanságát bizonyítani, miszerint a térd közé szorított kalmopyrin a legjobb fogamzásgátló, majd pornóvideót forgatott az ügyből, és ragaszkodott hozzá hogy azt a bíróságon bizonyítékként használja fel. Idén egy házibuliban két férfi megerőszakolt egy védekezni képtelen 15 éves lányt, amiről a buli másik két vendége videófelvételt készített és másnap elküldte azt a lány ismerőseinek. Egy névtelen telefonáló szerint erőszak nem történt, szerinte a jól szituált családból származó fiúk csínytevésként fogták fel az esetet. Mindeközben minden harmadik lány első szexuális tapasztalata erőszakos vagy kierőszakolt, és a nők 20%-a szenvedett el gyerekkori szexuális abúzust.

Magyarországon ez a harmadik SlutWalk felvonulás, a rendezvény évről évre nő, idén a séta és a már hagyománnyá vált beszélgetés után egy buli is várja az érdeklődőket, ahol női dj-k női előadókat játszanak az erőszakmentes szexualitás sokféleségének ünnepléseképpen.

16:00 Deák tér - Gyülekező, transzparenskészítés
17:00 Séta: Deák tér – Astoria – Blaha Lujza tér – Oktogon – Nagymező utca – Király utca – Akácfa utca
19:00 Fogasház: Kerekasztal beszélgetés (Akácfa u. 51)
22:00 Illegal Slut Buli (Belgrád rakpart 9, volt Limo Café)

További információ:

A honlapunkon

A Facebookon az oldalunkon

A RibiSéta esemény oldalán

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook