Franciaország menedékjogot adott a Femen ukrán vezetőjének

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Feminizmus

femen femen

Menedékjogot kapott Franciaországban Inna Sevcsenko, a nők jogaiért küzdő Femen nevű szervezet ukrán vezetője. Erről maga az érintett számolt be hétfőn. A francia televíziós műsorokban gyakran fellépő 23 éves magas, szőke hosszú hajú nő februárban nyújtotta be kérelmét a francia menekültügyi hivatalnak (Ofpra) és a közelmúltban kapta meg a "pozitív választ". 

A hatóság nem volt hajlandó megerősíteni a hírt, mivel "bizalmas jellegű" - közölte az Ofpra egyik illetékese. A Sevcsenko által bemutatott hivatalos dokumentum szerint a menekültstátus megadásáról a döntést április 9-én hozták meg.

A fekete forrónadrágban és fedetlen felsőtesttel tüntető női aktivisták akcióiról ismert Femen vezetője részéről - saját szavai szerint - "stratégiai döntés" volt a francia menekültstátus kérése a mozgalom fejlesztése érdekében, amihez "egy helyre és egy országra van szüksége" a feministáknak.

Sevcsenko - aki 2012 augusztusában turistavízummal érkezett Párizsba - emlékeztetett arra, hogy hazájában eljárás indult ellene, amiért motoros fűrésszel elvágott egy ortodox keresztet Kijev központjában. Az akcióval az ellen tiltakozott, hogy a Pussy Riot orosz punk banda tagjait elítélték, amiért egy számot előadtak Vlagyimir Putyin orosz elnök politikája ellen egy moszkvai katedrálisban.

A Femen csoportot 2008-ban Kijevben alapították ukrán feministák, székhelyüket azonban már áttették Párizsba. Az elmúlt két évben azzal lettek világszerte ismertek, hogy félmeztelenül tiltakoznak a világ minden táján a szexturizmus, a nők prostitúcióra való kényszerítése, a homofóbia vagy a vallási intézmények ellen. Tavaly szeptemberben a szervezet a francia fővárosban megnyitotta "az új feminizmus első kiképző központját".

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook