Végleg eltűnik a "kisasszony" a hivatalos francia dokumentumokból

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Feminizmus

kisasszony kisasszony

Végleg eltűnik a mademoiselle (kisasszony) szó a hivatalos francia dokumentumokból egy kedden kiadott miniszterelnöki rendelet értelmében.

Emlékeztetve arra, hogy a miniszterelnöki hivatal már a múltban is többször kérte körlevelekben a közigazgatásban dolgozókat arra, hogy kerüljék az ilyen jellegű megszólítást, illetve információkérést, Francois Fillon miniszterelnök ezúttal azt hangsúlyozta: az ajánlást a törvényi szabályozás változásaira tekintettel érdemes most újból megerősíteni.

Ennek értelmében pedig a kormányfő azt kérte az illetékes minisztériumoktól és prefektusoktól, hogy "amennyire lehetséges, töröljék dokumentumaikból és levelezéseikből a mademoiselle kifejezést, és azt mindenhol madame-mal helyettesítsék". A két kifejezés eddig a hajadon, illetve a férjezett nő különbségtételre utalt.

Feminista szervezetek szeptemberben kampányt kezdeményeztek a Franciaországban még mindig elterjedt mademoiselle szó használata ellen a hivatalos dokumentumokban, mert szerintük diszkriminatív megkülönböztetést jelent.

Úgy vélték, a mademoiselle cím arra kötelezi a nőket, hogy a férfiakkal ellentétben információkat adjanak ki magánéletükre vonatkozóan, ez pedig a mindennapok szexizmusát erősíti. Kampányuk keretében tiltakozó leveleket küldtek országgyűlési képviselőknek és kormányzati tagoknak.

Franciaországban hivatali űrlapokon vagy szerződéskötéskor a nőknek a XIX. század óta nyilatkozniuk kell "kisasszony" vagy "asszony" voltukról. Ennek ma már semmilyen törvényi alapja nincsen, de a mademoiselle és madame megkülönböztetés a hivatali levelezésekben a mai napig nagyon elterjedt, miközben Németországban 1972 óta tabunak számít a Fräulein (kisasszony) szó használata.

MTI

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook