Oscar-jelölt film és El Kazovszkij kiállítás – indul a IV. LMBT Történeti Hónap

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Kultúra

A dán lány című, az első nemi megerősítő műtéti sorozaton átesett festőnő életéről szóló Oscar-esélyes film vetítésével veszi kezdetét  az LMBT Történeti Hónap január 29-én, pénteken.

lmbt történeti hónap 2016

A programsorozatot a film konzulense, Susan Stryker történész, a queer tudományok elismert kutatója nyitja meg. A kulturális programokat kínáló, egész februárban tartó rendezvénysorozat a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek történelemben betöltött szerepét járja körbe.

Milyen politikai és társadalmi következményei lettek annak, hogy Tarlós István 15 éve kitiltotta a "homoszexuális felvilágosító" programokat a Szigetről? Milyen szerepet töltött be a magyar művészeti életben az orosz származású transznemű képzőművész, El Kazovszkij? És mit gondol ma egy lelkész a melegházasságról? – többek között ezekre a kérdésekre keresik a válaszokat a programok alatt.

A rendezvénysorozattal azokat a személyes vagy  történelmi,  sok esetben láthatatlan történeteket kívánják megmutatni, melyek kapcsolódási pontot jelentenek a többségi társadalommal. “Reméljük, hogy az összetartozás érzése nemcsak a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberekben erősödik majd, hanem szélesebb körben is felismerik, hogy az LMBT embereket érintő kérdések az egész társadalmat is érintik” – mondja Hanzli Péter, a rendezvény egyik szervezője.

A Hosszúlépés. Járunk? Pink Budapest elnevezésű belvárosi sétáján megtudhatjuk, hogy hol zajlott a közösség élete a dualizmus alatt, a Horthy-korszakban vagy éppen az államszocializmus idején.  Az érdeklődők világbajnoktól tanulhatnak azonos nemű táncot, vagy megmérhetik tudásukat az LMBTI kocsmakvízen.

Az LMBT Történeti Hónap a kilencvenes években indult az Egyesült Államokból azzal a céllal, hogy nemzetközi szinten hívja fel a figyelmet az LMBT közösség gazdag kultúrájára és történelmi jelenlétére. Magyarország 2013-ban csatlakozott hozzá először, azóta a Háttér Társaság és a Labrisz Leszbikus Egyesület szervezi, már negyedik alkalommal. Idén közel harminc szervezet bevonásával mintegy 45 programot szerveztek, Budapesten kívül Debrecenben és Pécsett is.

További információ a megnyitóról és a programsorozatról, az LMBT Történeti Hónap honlapján, és facebook oldalán található.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook