Ma kezdődik a Budapest Pride LMBTQ filmfesztivál

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Kultúra

Ma kezdetét veszi a 20. alkalommal megrendezésre kerülő Budapest Pride LMBTQ filmfesztivál Budapesten. Hat kontinensről érkező több mint 30 játék-, dokumentum- és rövidfilm, valamint a vetítésekhez kapcsolódó kerekasztal-beszélgetések színesítik a programot.

budapest pride lmbtq filmfesztivál

Az Erzsébet körúti Art+ Cinema ad helyet a fesztivál fő programjának, emellett pedig alternatív, ingyenes vetítésekkel is várják az érdeklődőket a Bálint Házban. A filmfesztivál nyitófilmje a hazai mozikban először látható Freeheld lesz, Julianne Moore és Ellen Page alakításával. A valós történetet feldolgozó amerikai filmben egy rendőr hadnagy, Laurel Hester harcol azért, hogy halála után partnere jogosult legyen özvegyi járadékra. Hester történetét dokumentumfilmen már láthatta a Budapest Pride Filmfesztivál közönsége 2008-ban, Kezükben az élet (Freeheld) címmel.

Idén a szervezők igyekeztek a különböző interszekciók láthatóságát növelni, így vannak a programban menekültekkel (Rejtőzködők), fogyatékkal élőkkel (Margarita szívószállal) és romákkal (Roma Boys) foglalkozó filmek. Igyekeznek olyan filmeket bemutatni, amik a nagyközönség számára először és gyakran utoljára kerülnek magyar moziba, ezért és mivel véleményük szerint idén tőlük függetlenül is több transz témájú film jelent és fog megjelenni a mozikban a transz téma nem kapott hangsúlyos szerepet most. A vetített 30 filmből egyetlen boncolja közvetlenül a nemi identitás kérdését az is a nemi identitás és a szexuális vonzalom kapcsolatát inkább, ebben nyomon követhetjük a főhős útkeresését a vonzódás és nemi identitás útjain. A Lányok elveszve nem egy klasszikus értelemben vett transz film, de mindenképpen érdemes lehet megnézni azoknak akik érdeklődnek a téma iránt.

Szexuális irányultság tekintetében kiegyensúlyozottnak mondható a meleg és leszbikus filmek aránya, így aztán könnyűszerrel szemezgethet kedvére mindenki a programból.

budapest pride lmbtq filmfesztivál 2016

Ezúttal is lehetőség nyílik bérletvásárlásra. Az öt előadásra szóló kedvezményes bérletek az Art+ Cinema vetítéseire beválthatók, árusításuk elkezdődött a mozi jegypénztárában. Jegyelővételre is van lehetőség az Art+ Cinema honlapján és a moziban is. A vetítések egységes jegyára az Art+ Cinemában 1200 Ft. A mozi Lugosi termének 126 fős, Kertész termének 30 fős a befogadó képessége, így érdemes a jegyeket időben beszerezni.

A vetítésekre szóló bérlet 5000 Ft-ba kerül, amiért 5 filmet nézhetsz meg. A bérletesek a jegyüket a pénztárnál vehetik át, ehhez pedig fontos legalább fél órával kezdés előtt érkezni.

A Bálint Házban látható rövidfilm szekciók vetítéseire a belépés ingyenes; az ajánlott adomány összege 500 Ft. A filmfesztivál során rendezett beszélgetéseken a részvétel ingyenes.

A részletes program elérhető a filmfesztivál Facebook oldalán, illetve a Budapest Pride hivatalos honlapján is.

pinkvanilla.hu

képek: budapestpride.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook