A nő, az nő vetítéssorozat

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Kultúra

A 2016-os év a Francia Intézetben női témával indul! Az új vetítéssorozatukban szereplő filmekben nagyszerű nőket láthatunk a kamerák előtt és mögött.

a nő az nő vetítéssorozat

A mozi sokáig elsősorban a férfiak területe volt, akik filmjeiken keresztül a saját “nőképüket” közvetítették. Az elmúlt húsz évben azonban egyre több tehetséges rendezőnő jelent meg, akik a férfiaktól eltérő módon jelenítették meg a női szerepeket. Erről tanúskodik a Francia Intézet A nő, az nő című sorozatának filmjei.

Jane Champion az első és egyetlen nő, akit a Cannes-i Filmfesztiválon Arany Pálmával díjaztak a francia-új-zélandi koprodukcióban készült Zongoralecke rendezéséért.

Egy másik történelmi jelentőségű és sokat díjazott film, a Lady Chatterley, öt Césart kapott, köztük a legjobb filmért járó elismerést 2006-ban! Ezzel az alkotással Pascale Ferran a francia filmgyártás egyik kiemelkedő és egyedülálló szerelmi történetét jegyzi.

A női rendezők előszeretettel mutatnak be erős, bátor és független asszonyokat: az Isabelle Huppert által megformált kávéültetvény-tulajdonost (White Material), Coco Chanelt Audrey Tautou-val (Coco Chanel) vagy Alice-t, a tengerhajón dolgozó gépésznőt (a Fidelio – Alice utazása című filmben, amely az idei Titanic Fesztivál fődíjas alkotása lett).

A sorozatban egyetlen kivétel szerepel : A nő, az nő című film rendezője, aki nem más mint Jean-Luc Godard. A híres rendező viszont azt vallja, hogy a hatalom – még ha szimbolikus hatalomról van is szó – a nőké. A sorozatban szereplő filmjével is a nő ezerféle arcát kívánta megmutatni, hiszen rajong a nőkért, a színésznőkért, közülük is leginkább Anna Karináért, aki életműve fontos szereplőjévé vált.

Bár a kétszázötven legnagyobb hollywoodi film csupán 7%-át rendezték nők, Franciaországban a női rendezők egyre inkább jelen vannak egyedi és újító filmalkotásaikkal.

A Francia Intézet célja tehát az, hogy egyfelől áttekintést nyújtson a “női” filmgyártásról, másfelől kiálljon a férfi és nő közötti egyenlőség gondolata mellett.

Coco Chanel - január 12. kedd (francia nyelven magyar femirattal)
Alice utazása - január 14. csütörtök (francia nyelven angol felirattal)
A nő, az nő - január 19. kedd (francia nyelven angol felirattal)
Lady Chatterley - január 21. csütörtök (francia nyelven angol felirattal)
Zongoralecke - január 26. kedd (francia nyelven magyar felirattal)
White Material - január 28. csütörtök (francia nyelven angol felirattal)
Rövidfilmek (Daazo) - február 2. kedd
Suzanne - február 4. csütörtök (francia nyelven angol felirattal)
Bye Bye Blondie - február 15. hétfő (francia nyelven angol felirattal)
És most merre? - február 18. csütörtök (arab nyelven angol felirattal)
Augustine - február 23. kedd (eredeti nyelven angol felirattal)

A belépés díjtalan!

Budapesti Francia Intézet, kezdés: 18.30

Az esemény facebook oldala

A Francia Intézet weboldala

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook