Megnyílt a Nemzeti Galéria El Kazovszkij-kiállítása

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Kultúra

Csaknem 400 művön, festményeken, grafikákon, installációkon, objekteken, személyes tárgyakon keresztül, mintegy 1500 négyzetméteren idézi meg El Kazovszkij életművét és személyiségét a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) A túlélő árnyéka címmel csütörtökön megnyílt kiállítása.

Magyar Nemzeti Galéria (MNG)

El Kazovszkij a 20. század utolsó évtizedeinek és az ezredforduló korának egyik legeredetibb és legszuggesztívebb magyar képzőművésze volt: sokrétű, mély tartalmú és eleven alkotásokból álló életművet hagyott hátra a képzőművészettől az előadóművészeten át a költészetig - méltatta a kiállítás megnyitóján a 2008-ban elhunyt alkotót az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, köszönetet mondva az életművet gondozó El Kazovszkij Alapítványnak is.

 

Hoppál Péter El Kazovszkij életművét Gulácsy Lajoséhoz és Kondor Béláéhoz hasonlítva hangsúlyozta, hogy ezek a hagyatékok nem avulnak el, máig érvényes esztétikummal és értelmezési koordinátákkal bírnak.

Tóth Krisztina költő El Kazovszkij, Petri György és Halász Péter között vont párhuzamot rámutatva: ezek az ikonikus művészegyéniségek úgy váltak irányadó figurákká, hogy arra sosem törekedtek.

Az El Kazovszkij munkásságának különböző vonulatait lenyűgöző gazdagsággal bemutató kiállítás is azt üzeni talán, hogy csak a totális, művészetté transzponált élet a valódi - jegyezte meg.

Rényi András kurátor emlékeztetett arra, hogy csaknem két év munkája a most megnyílt kiállítás, amely El Kazovszkij "egyszerre monstruózus, sziklakemény és sármosan törékeny személyiségét" kívánja megidézni hatalmas anyaggal. 1500 négyzetméteren csaknem 400 mű: festmények, grafikák, installációk, objektek, személyes tárgyak várják a látogatót.

A magyar művészet kánonképző helyén, a Nemzeti Galériában rendezett kiállítással El Kazovszkij végleg bevonult a művészeti panoptikumba, a tárlatnak mégis az a célja, hogy érzékelhetőé, tapinthatóvá tegye az életművet. A művészettörténész kiemelte: ezért nem emlékkiállításra, hanem provokatív, részvételre ingerlő tárlatra várják a látogatókat.

Baán László, az MNG főigazgatója felidézte, hogy a "kiemelkedő életmű előtt tisztelgő rendkívüli tárlat" több mint száz köz- és magángyűjtemény kölcsönzéseinek köszönhetően jöhetett létre.

Rényi András egyedi, átfogó, a részek és az egész viszonyát különleges invencióval átfogó kiállítást alkotott meg, Jerger Krisztina és Százados László társkurátorokkal együtt - méltatta a 2016. február 14-ig látogatható tárlatot Baán László.

A kiállításról az MNG weboldalán

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook