Török film győzött a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Kultúra

Moszkvai Filmfesztivál Filmfesztivál

A Particle (Részecske) című török film nyerte el a 35. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az arany Szent György-díjat.Erdem Tepegöz rendező alkotása mellett a film női főszereplője is elismerésben részesült. Jale Arikan ezüst Szent-György díjat kapott.

A film az isztambuli nyomornegyedben élő munkanélküli asszonyról szól, aki hihetetlen ajánlatot fogad el annak érdekében, hogy beteg lányát ellássa.

Ha már nem orosz film nyerte el a fődíjat, a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerésben Andrej Bogatirjov Júdás című filmjének címszereplőjét, Alekszej Sevcsenkovot részesítették. A filmművészeti mesterség elismerését jelentő Sztanyiszlavszkij-díjat pedig Kszenyija Rappoportnak ítélték oda. Az orosz színésznő a 35. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál záró filmjében, a Raszputyin című francia televíziós alkotás Iraklij Kvirikadze grúz származású rendező által készített mozifilmváltozatában is játszott.

Nem tudni miért, de a Raszputyint alakító Gérard Depardieu a fesztivál záróünnepségén nem jelent meg. A film reggeli sajtóvetítésén még ott volt, majd az újságíróknak elmondta, hogy a franciák elárulták őt, és ma már gyakorlatilag orosznak érzi magát. Depardieu, aki januárban orosz állampolgárságot kapott Putyin döntésére, elmondta: Raszputyin személyiségében az orosz lélek fogta meg és a benne lévő életenergia. "Raszputyin mindannyiunkban él" - mondta.

A Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon a zsűri különdíját a Megbocsátások völgye (Sayonara Keikoku) című japán film kapta. A film az orosz filmes szakma különdíját is elnyerte. A legjobb rendezőnek járó ezüst Szent György-díjat, Jung Heun Dzsung fiatal koreai rendező kapta a Libanoni érzelem című pszichológiai thrillerért. A legjobb rövidfilmnek Pavel Lozinski lengyel rendező Apa és fia című alkotását ítélte a zsűri. A Nemzetközi Filmszövetség (FIPRESCI) díját Lúcia Murat brazil rendező Idegen emlékek című alkotása kapta.

A moszkvai közönség díját a Matterhorn című holland film nyerte el, amely egy kis faluban élő özvegy férfiról szól, aki elkergette otthonából meleg fiát, majd befogad egy csavargót. A két férfi között barátság, majd vonzalom szövődik. A közönségdíj odaítélése figyelemre méltó, mivel a heves hazai és külföldi bírálatok, valamint jogvédők tiltakozása ellenére az orosz parlament nemrég fogadta el az úgynevezett nem hagyományos szexuális irányultság propagandáját tiltó törvényt.

Komoly érdeklődés övezte Moszkvában, a Nemzetközi Filmfesztiválon N. Forgács Gábor Pillangók című, versenyen kívül vetített filmjét, amelynek ez volt a világpremierje. Az Új Arbaton lévő híres Október mozi közönsége szerint akár versenyfilmként is indíthatták volna az alkoholista anya mellett nevelkedett fiú hányattatásáról szóló alkotást.

A 35. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó záróünnepsége - talán a nagy meleg okán - nem sikerült olyan fényesre, mint a megnyitó, és nem koronázták meg az eseményt nemzetközi hírességek, és a nézőtér sem telt meg. Nyikita Mihalkov, a fesztivál elnöke a színpadon kérte az orosz állami és politikai vezetés további támogatását, mondván, hogy a rendezvénynek továbbra is helye van Moszkvában.

Az orosz filmes szakmát uraló és a hatalommal jó kapcsolatot ápoló színész-rendező a nemzetközi zsűri elnökével, Mohszen Makmálbaf iráni rendezővel előbb megállapította, hogy az országokat a politika elválaszthatja, a művészet azonban egyesíti azokat. Ezután a közönség nagy derültségére Mihalkov hibásan kihirdette, hogy "the festival is open", azaz a fesztivál megnyílt, de aztán rögvest módosított, és a vele ellentétben angolul jól beszélő iráni rendezővel együtt befejezettnek nyilvánította a 35. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivált.

MTI/pinkvanilla

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook